17 februarie, 2016

sonda petrolIran își va apăra dreptul de a majora producția de țiței la nivelul atins înaintea impunerii sancțiunilor internaționale, a declarat miercuri un oficial iranian, înaintea unei întâlniri cu alte state membre OPEC care speră să ajungă la un acord cu privire la o înghețare a producției de petrol, notează Financial Times.

Poziția Teheranului va complica eforturile miniștrilor petrolului din Venezuela și Qatar de a ajunge la un o înțelegere cu omologul lor iranian, Bijan Zanganeh, dar și cu ministrul irakian al petrolului.

Rusia și Arabia Saudită, cei mai mari exportatori de țiței din lume, au ajuns marți la o înțelegere de principiu, de a îngheța producției de țiței, acord la care au aderat și Venezuela și Qatar. Aceasta este însă dependentă de asumarea unor angajamente similare și de către alți mari exportatori de petrol.


Acordul reprezintă prima încercare de a restricționa producția mondială de țiței, în speranța de a stimula creșterea prețurilor, agreată de liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită și de Rusia, cel mai mare producător din afara cartelului.

Iranul, însă, vrea să își maximizeze producția, după mai mulți ani în care exporturile au scăzut ca urmare a sancțiunilor legate de programul său nuclear, restricții ridicate luna trecută.

”Este ilogic să ceri Iranului să își reducă și mai mult exporturile. În condiițe actuale, producția Iranului este mult sub cota sa. Nu se pot aștepta să reducem și mai mult nivelul”, a declarat Mehdi Asali, trimisul Iran-ului la reuniunea OPEC ce va avea loc miercuri.

Alte state și-au majorat deja producția la cote record după ce marii exportatori au început lupta pentru majorarea cotelor de piață, în urmă cu 18 luni. Arabia Saudită, vârful lancei, a vizat eliminarea concurenților americani și canadieni, care au costuri de producție mai ridicate decât exportatorii din Orientul Mijlociu.


De atunci, cotațiile internaționale ale petrolului s-au prăbușit cu 70%, prețul unui baril ajungând la 30 de dolari, la finele lunii trecute, un nivel sub cel anticipat de cei mai mulți membri OPEC.

Mehdi Asali i-a acuzat pe rivalii OPEC de un comportament ”iresponsabil”, ei majorând producția în timp ce Iranul se afla sub incidența sancțiunilor internaționale.

”Acum că prețurile țițeiului au scăzut pe fondul creșterii producției din aceste țări, se așteaptă ca Iranul să coopereze și să plătească prețul pentru echilibrarea pieței”, a comentat oficialul iranian.

Cândva al doilea cel mai mare producător din OPEC, producția Iranului a scăzut la 2,8 milioane de barili pe zi anul trecut de la nivelul de 3,6 milioane de barili din 2011. Exporturile au scăzut la jumătate, respectiv la 1,1 milioane de barili pe zi.

Iranul a anunțat că intenționează să își majoreze producția cu 500.000 de barili pe zi în următoarele săptămâni.

Investitorii sunt sceptici cu privire la succesul acordului, în vreme ce analiștii cred că Iranului i s-ar putea oferi concesii adiționale dacă își va asuma înțelegerea de a opri creșterea producției.

Olivier Jakob, analist la Petromatrix, susține că menținerea unui nivel similar de producție cu cel din ianuarie ar însemna o reducere a exporturilor Arabiei Saudite cu circa 500.000 de barili pe zi. Arabia Saudită își majorează producția în lunile de vară când arde mai mult petrol pentru a face față cererii de energie pentru sistemele de aer condiționat.

Cotația internațională a țițeiului Brent este de circa 33 de dolari pe baril.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: