luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 martie, 2020

Rusia şi-a consolidat grupul naval care staţionează în Marea Mediterană, în apropiere de coastele Turciei, cu numai o zi înaintea întâlnirii pe care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan urmează să o aibă joi, la Moscova.
Cei doi vor încerca să detensioneze relația dintre cele două state, după ofensiva regimului sirian în provincia Idlib.

Cele două fregate echipate cu rachete moderne de croazieră Kalibr – Amiral Grigorovic şi Amiral Makarov -, care au plecat de săptămâna trecută din Sevastopol, au ajuns pe coasta Siriei, urmând să se alăture grupului naval rusesc din Mediterana. Acesta este constituit din navele Amiral Essen, nava de patrulare Dmitri Rogaciov, traulerul Ivan Antonov şi două submarine.

Venirea pe coasta Siriei a celor două fregate din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, fiecare dotată cu opt rachete de croazieră Kalibr, ridică la trei numărul navelor ruseşti din Mediterana echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie, scrie Agerpres.


Turcia speră să poate ajunge rapid la o încetare a focului în regiune în Idlib, în urma discuţiilor de la Moscova. Acesta va fi principalul subiect al convorbirilor cu preşedintele rus, a indicat președintele Erdogan după o întâlnire cu deputaţi ai partidului său.

Șeful statului rus va încerca ajungerea la un acord „asupra unui pachet de măsuri comune necesare” pentru regiunea Idlib, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Turcia şi Rusia susţin părţi adverse în războiul civil din Siria: Ankara îi sprijină pe rebelii sirieni, în timp ce Moscova, forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Situaţia din zona de dezescaladare din Idlib s-a agravat în 27 februarie după ce rebelii sirieni au atacat poziţii ale forţelor guvernamentale. Acestea din urmă au ripostat, iar bilanţul victimelor de partea turcă a fost de 33 de morţi. Ministerul Apărării rus a declarat ulterior că soldaţii turci nu trebuiau să se afle în perimetrul respectiv în acea zi în care au fost bombardate poziţii ale „extremiştilor”. Ankara a dezminţit informaţiile instituţiei de apărare ruse şi a spus că transmisese Moscovei coordonatele unităţilor turce în zonă.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: