vineri

26 aprilie, 2024

9 august, 2016

1
Exerciții militare în Transnistria: blindate rusești au trecut Nistrul să omoare ”teroriști”

Noi tensiuni între Chișinău și Moscova provocate de exerciții militare derulate în Transnistria la care au participat trupe rusești.

La aplicația militară desfășurată săptămâna trecută în apropiere de Tiraspol, la care au participat militari ai Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) împreună cu cele ale autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”, a fost simulată respingerea unui atac „terorist” asupra instalațiilor de purificare a apei.

Pentru a-i ”înfrânge” pe inamicii imaginari, forțele rusești au trecul Nistrul – exact ca în cazul unei invazii reale a Moldovei.


La acțiune „au fost mobilizate vehicule blindate care să traverseze râul și să transporte infanterie”, anunță agenția de știri transnistreană Novosti PMR.

Atașatul militar rus nu a răspuns convocării la Ministerul Apărării

Ministerul Apărării a condamnat participarea Moscovei la aceste manevre care au culminat cu trecerea blindatelor rusești pe malul drept al Nistrului și au convocat pentru explicațiii atașatul militar al Ambasadei Ruse în Republica Moldova.

Acesta a ignorat solicitarea, motivând că are alt program în agendă și nu poate veni la sediul Ministerului moldovean de Externe.

Diplomația de la Chișinău a apreciat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”: „Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău. (…) „Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri.


Diplomația de la Chișinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Angajamente nerespectate de Rusia

La ultima ședință a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie, delegațiile au convenit ca, în perioada concediului de vară al reprezentanților Comisiei, părțile să se abțină de la acțiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni și să destabilizeze situația din zona de securitate. Toate părțile, inclusiv cea transnistreană, reprezentată de Oleg Beliak, și cea rusă, reprezentată de Evgheni Veresceaga, au susținut această inițiativa a delegației moldovene.

Vacanța Comisiei Unificate de Control a început la 1 august și va dura până la 15 septembrie, iar aplicațiile trupelor ruse și ale celor transnistrene au început chiar în a doua zi a vacanței CUC.

2După încetarea luptelor din Transnistria, Federația Rusă s-a angajat să respecte neutralitatea și suveranitatea Republicii Moldova, precum și să se abțină de la aplicații militare ân regiune.

Potrivit Acordului privind principiile de încetare a focului din 21 iunie 1992, unitățile Armatei a 14-a ale Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta strict neutralitatea.

„Ambele părți în conflict își asumă obligația de a respecta neutralitatea și de a se abține de la orice acțiune acțiuni ilegale față de echipamentul militar, militari și familiile acestora”, se prevede în Acordul din 1992.

Totodată, Federația Rusă se angaja să nu se implice în chestiunile interne ale Republicii Moldova. Acest lucru este stipulat în Articolul 3 al Acordului moldo-rus cu privire la statutul forțelor armate ale Federației Ruse din 21 octombrie 1994.

Reprezentanții Kremlinului au declarat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) că este necesară susținerea militară a Transnistriei și că, în acest context, se va ține cont de faptul „că nu există nici o activitate privind asigurarea cu armament, inclusiv aplicații în comun”.

Forțele militare ruse dislocate în regiunea transnistreană continuă de facto să participe la acțiuni militare promovate de administrația neconstituțională de la Tiraspol, în pofida angajamentelor sale de neutralitate militară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: