7 octombrie, 2023

Embargoul referitor la majoritatea exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi a fost ridicat, a anunțat vineri Moscova. Restricţiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare.

„Guvernul a ridicat restricţiile la exporturile de motorină livrată către porturi prin conducte, cu condiţia ca producătorul să livreze pe piaţa internă cel puţin 50% din producţia sa de motorină”, a informat Executivul de la Moscova într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Tot vineri, Rusia a majorat accizele la exportul de carburanţi pentru revânzătorii care nu produc carburanţi, de la 20.000 până la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă, şi a reintrodus subvenţii pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie. „Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, a precizat Executivul de la Moscova.

35 mil. tone de motorină exportate anul trecut


Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere. De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină.

Restricţiile la exporturile de carburanţi anunţate de Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de carburanţi, devansând SUA, au dus la creşterea preţurilor globale şi au forţat unii cumpărători să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină şi motorină.

După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanţi din Rusia, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina, Rusia şi-a redirecţionat exporturile de carburanţi spre Brazilia, Turcia, mai multe state din nordul şi vestul Africii precum şi state din Golful Persic.

Chiar dacă este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, Rusia s-a confruntat în ultimele luni cu probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină deoarece preţurile mai mari la export a făcut mai avantajoasă vânzarea peste hotare a producţiei pentru companiile ruseşti de rafinare.

Deficitul bugetar s-a redus la 17,1 miliarde dolari, iar în T3 ar fi avut surplus


Deficitul bugetar al Rusiei în primele nouă luni din acest an s-a redus la 1.700 miliarde de ruble (17,1 miliarde de dolari), a anunţat vineri Ministerul de Finanţe de la Moscova, în urma creşterii veniturilor datorită preţului mai ridicat al petrolului şi a deprecierii rublei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Comparativ, în perioada ianuarie-septembrie 2022, Rusia a afişat un surplus bugetar de 203 miliarde de ruble, însă între timp cheltuielile semnificative pentru susţinerea campaniei militare din Ucraina precum şi efectele sancţiunilor occidentale asupra veniturilor Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au golit visteria Guvernului de la Moscova.

Cheltuielile din domeniul apărării vor reprezenta anul viitor aproape o treime din cheltuielile bugetare totale, conform proiectului guvernamental publicat luna trecută.

Anul acesta, în pofida inflaţiei ridicate, a majorării dobânzilor şi a deprecierii rublei cu aproape un sfert faţă de dolar, preşedintele Vladimir Putin a lăudat rezistenţa ţării faţă de sancţiunile occidentale. El a anunţat joi că Rusia a înregistrat în trimestrul trei din 2023 un surplus bugetar de peste 660 miliarde de ruble.

Preţul mai ridicat al petrolului, forţa motrice a economiei ruse, şi deprecierii rublei au ajutat Moscova să-şi reducă în ultimele luni deficitul bugetar. Veniturile din energie vor continua probabil să se redreseze în octombrie, în urma preţurilor ridicate ale materiilor prime şi a schimbărilor fiscale.

Deficit declarat sub estimările analiștilor

Conform datelor preliminare ale Ministerului de Finanţe de la Moscova, deficitul bugetar s-a situat la 1% din PIB în primele nouă luni din acest an. Analiştii se aşteptau ca deficitul să ajungă la 5% din PIB, în urma cheltuielilor masive din domeniul apărării.

La finele anului trecut, Ministerul rus al Finanţelor a încetat să mai publice date referitoare la execuţia bugetară pe fiecare lună, însă pe baza datelor publicate vineri, în septembrie Rusia a înregistrat un surplus bugetar de 662 miliarde ruble, după un surplus de 227 miliarde de ruble în august.

Ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, a spus în repetate rânduri că Rusia va încheia anul 2023 cu un deficit bugetar de maximum 2% din PIB. Însă, mulţi analişti nu sunt de acord cu aceste prognoze pe care le consideră optimiste iar Fondul Monetar Internaţional se numără printre instituţiile care se aşteaptă la un deficit bugetar mult mai mare în acest an.

Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi gaura fiscală, Rusia a cheltuit deja în acest an 506 miliarde de ruble de la fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale ţării.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: