joi

28 martie, 2024

19 mai, 2021

În pofida promisiunii de a-şi retrage trupele, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari şi un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak.

Declarația a fost făcută în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO în format cu Ucraina, desfăşurată marţi la Bruxelles, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi Ukrainska Pravda citate de Agerpres.

„În ciuda declaraţiei ministrului rus al apărării (Serghei Şoigu) cu privire la retragerea trupelor la bazele lor permanente (în 22 aprilie a.c.), Rusia continuă să menţină circa 80.000 de militari şi o cantitate semnificativă de armament şi tehnică militară în mai multe sectoare ale frontierei ucrainene”, a declarat generalul Homceak, citat de serviciul său de presă.


Rusia nu şi-a retras nici navele şi vedetele flotelor sale din Nord şi Marea Caspică, transferate în martie-aprilie în Marea Azov şi Marea Neagră, a indicat înaltul responsabil militar ucrainean, adăugând că toate acestea permit Rusiei să-şi sporească într-un interval scurt de timp capacităţile ofensive ale forţelor sale armate în eventualitatea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Homceak, exerciţiile strategice comune ale forţelor armate din Rusia şi Belarus „Zapad-2021”, programate pentru luna septembrie, reprezintă o ameninţare potenţială pentru ţara sa.

Mareşalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, preşedintele în exerciţiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat că Rusia îşi continuă modelul de acţiuni agresive de destabilizare, între care încălcarea constantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi consolidarea prezenţei sale militare la frontiera ucraineană.

Înalta oficialitate militară britanică a confirmat că zeci de mii de militari ruşi au rămas cu tot cu arme şi echipamente în apropierea frontierei ucrainene.


În acest context, comandantul şef al armatei ucrainene a pledat pentru o abordare sistemică şi consolidată pentru neutralizarea provocărilor şi ameninţărilor ruseşti pe fondul situaţiei create „pe direcţia ucraineană, unde Ucraina se află de opt ani pe linia întâi cu ambiţiile imperiale ale Rusiei”, potrivit Ukrinform.

În lunile martie-aprilie, Rusia a mobilizat trupe şi echipamente în apropierea frontierei cu Ucraina şi în Crimeea anexată, ceea ce a suscitat îngrijorarea Kievului şi a Occidentului privind o relansare a acţiunilor ofensive ruseşti împotriva Ucrainei.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: