luni

22 aprilie, 2024

26 octombrie, 2019

(FOTO: vladtime.ru)

Rusia își va testa din nou, după 1 noiembrie, rețeaua internă RuNet, pentru a vedea cum va funcționa țara deconectată de la rețeaua globală de internet.

Anunțul guvernamental urmează adoptării, în aprilie, a unei legi privind „internetul suveran”.

Legea prevede crearea unei infrastructuri care să permită traficul internet prin puncte oficiale de control, care oferă autorităților ruse posibilitatea opririi accesului la servere externe și blocarea website-urilor neconvenabile, potrivit Defense One.


Testele vor viza stabilitatea și siguranța RuNet și se vor repeta cel puțin o dată pe an.

În 2016, Rusia a lansat o mare rețea militară intranet pentru date clasificate, similară celei a Pentagonului (Joint Worldwide Intelligence Communications System). Un an mai târziu, consilierii IT ai președintelui Vladimir Putin au sugerat că intranetul militar extins ar putea suporta traficul national.

Anunțul arată că guvernul rus este nerăbdător să rezolve ceea ce consideră o vulnerabilitate strategică: dependența de serviciile occidentale de telecomunicații.

„Contextul mai larg este dependent Rusiei de tehnologia hi-tech importată / străină și presupusa vulnerabilitate a utilizării acesteiea de către multe entități publice sau private. Guvernul rus caută să impună controlul modului în care comunicațiile internet se derulează prin această tehnologie”, spune Samuel Bendett, un consultant la CAN Corporation.


Rețeaua RuNet nu este gândită să îmbunătățească în vreun fel experiența persoanelor și companiilor. Este un instrument de control, menit să diminueze dependeța tehnologică și să reducă vulnerabilitatea regimului Putin, spune Defense One.

„Guvernul Rusiei a dorit tot mai mult în ultima decadă să exercite un control strict asupra informațiilor online în interiorul granițelor sale, mai ales după rolul social jucat de rețelele de cosicalizare în Primăvara Arabă”, expertul în securitate cibernetică Justin Sherman.

Autoritățile rusești au limitat accesul cetățenilor ruși la servicii precum LinkedIn, Zello sau Telegram și au blocat și conținutul unor site-uri ale opoziției.

„Aceste teste de deconectare planificate de Rusia sunt pașii spre funcționarrea RuNet, în linie cu seria de operațiuni ale altor guverne autoritare de a face „suveranitatea cibernetică” mai acceptabilă pentru comunitatea globală”, a mai spus expertul citat de Defense One.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: