Presa din Rusia a scris joi că un al doilea ofițer al serviciului secret FSB a fost arestat, fiind acuzat de trădare, anunță Radio Europa Liberă, care afirmă că acest caz ar putea avea legătură cu atacurile cibernetice care au vizat în 2016 campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA.
Informația originală a fost publicată de Rambler News Service pe data de 26 ianuarie, la o zi după ce Kommersant a relatat că un înalt ofițer, șef al departamentului cyberintelligence din FSB, fusese arestat împreună cu un manager al Kaspersky Lab, ambii fiind acuzați de trădare.
Kommersant a precizat că Sergei Mikhailov, adjunct al Centrului pentru Securitatea Informației din FSB, a fost arestat în decembrie 2016.
O altă publicație din Rusia, Novaya Gazeta, a publicat aceeași informație cu următorul amănunt furnizat de surse ”confidențiale”: Sergei Mikhailov ar fi fost arestat în timpul unei întâlniri cu alți ofițeri FSB, la Moscova, fiind scos din încăpere cu un sac pus pe cap.
Singura confirmare oficială a venit din partea Kaspersky Lab, care a recunoscut că unul dintre managerii săi, Ruslan Stoyanov, șef al diviziei de investigare a atacurilor cibernetice, a fost arestat sub acuzația de trădare.
(Citiți și: Un manager al Kaspersky Lab și un înalt ofițer FSB, arestați sub acuzația de trădare)
Alte 2 instituții media din Rusia, Rambler News și REN-TV, au anunțat joi că un al doilea ofițer FSB, maiorul Dmitry Dokuchayev, a fost arestat, tot în decembrie.
Dmitry Dokuchayev era șef al unei alte unități din cadrul Centrului pentru Securitatea Informației din FSB, subordonat al lui Sergei Mikhailov.
Știrile privind aceste arestări apar în perioada în care agențiile americane investighează modul în care hackeri sprijiniți de guvernul de la Moscova au penetrat serverele de Internet și conturi de email ale unor politicieni americani, ținta atacurilor fiind în special reprezentanți ai Partidului Democrat din SUA.
Una dintre ultimele decizii ale fostului președinte Barack Obama a fost aceea de a sprijini concluziile comunității serviciilor secrete americane referitoare la faptul că Moscova a ajutat operațiunile de hacking. În aceste rapoarte, afirmă Radio Europa Liberă, sunt numiți 9 înalți oficiali sau entități asociate cu FSB și cu serviciile secrete ale armatei, GRU, care ar fi acționat în acest sens.
(Citiți și: Barack Obama ia măsuri fără precedent după ingerința Moscovei în alegerile din SUA: 35 de diplomați ruși, expulzați. Reacția Moscovei)
Tsargrad TV, organ media deținut de un om de afaceri apropiat de Kremlin, a anunțat joi că Sergei Mikhailov avea legături cu un grup de hackeri ruși autointitulat Shaltay-Boltay.
Grupul a publicat emailuri ale unor înalți oficiali ruși și ale unor oameni de afaceri, afirmând că le-a obținut în urma unor atacuri cibernetice.
FSB nu a avut nicio reacție oficială până în acest moment.
Novaya Gazeta a scris joi că, pe lângă Mikhailov, Dokuchayev și Stoyanov, alte 2 persoane ar fi fost arestate în această investigație, una dintre acestea fiind tot ofițer FSB, coleg cu Sergei Mikhailov.
Publicația a citat surse ”confidențiale” care afirmă că Sergei Mikhailov este suspect că a furnizat serviciilor secrete americane informații referitoare la King Servers, serviciu de hosting deținut de un cetățean rus, Vladimir Fomenko.
King Servers a fost folosit de hackeri ca platformă pentru declanșarea unor atacuri cibernetice asupra sistemelor electronice de vot din Arizona și Illinois. Vladimir Fomenko, a cărui companie oferă servicii de hosting, a negat orice legături cu persoane care ar fi declanșat atacuri cibernetice.
Novaya Gazeta scrie că Fomenko a închiriat o parte a serverelor sale unui alt antreprenor rus, Pavel Vrublevsky, care deține o companie de plăți electronice, Chronopayand, și care în 2013 a fost condamnat pentru sprijinirea de atacuri cibernetice asupra unor companii din Rusia.
La momentul condamnării lui Pavel Vrublevsky, Sergei Mikhailov a depus mărturie în instanță, recunoscând că îl cunoaște pe acuzat și cunoaște ”talentele” acestuia, scrie Novaya Gazeta