duminică

5 mai, 2024

31 ianuarie, 2022

Rusia nu a reuşit să obţină luni o anulare a reuniunii Consiliului de Securitate ONU printr-un vot de procedură, anunță Reuters. Sesiunea Consiliului de Securitate a avut drept temă criza din Ucraina, oferind Statelor Unite și altor membri un forum public pentru a critica Moscova pentru acumularea de trupe în estul Europei.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia (foto), s-a apărat acuzând SUA că vor ”să creeze isterie” şi să ”înşele comunitatea internaţională” prin ”acuzaţii nefondate”.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că are planuri să suplimenteze în continuare trupele de la granițele Ucrainei.


„Avem dovezi că Rusia intenționează să-și mărească prezența militară la peste 30.000” în Belarus, lângă granița cu Ucraina „până la începutul lunii februarie”, a spus ea. Vor fi „la mai puțin de două ore la nord de Kiev”, a spus oficialul american, spunând că astăzi Rusia a desfășurat 5.000 de soldați în Belarus, inclusiv forțe speciale, rachete și baterii antiaeriene.

Și ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a făcut luni afirmații similare. ”Avem cunoştinţă de exerciţiile planificate ale trupelor ruse şi belaruse în februarie (…) Observăm chiar nişte tendinţe care ar putea indica faptul că ne vom confrunta cu o prezenţă militară sporită în Belarus în viitor”, a afirmat ministrul Zbigniew Rau, aflat într-o vizită în Estonia.

Reuniunea Consiliului de securitate a avut loc deși și ambasadorul Chinei la ONU s-a opus acestei întâlniri. Ambasadorul Vasily Nebenzya a mulțumit Chinei și altor trei țări care s-au abținut de la votul pentru organizarea reuniunii Consiliului de Securitate.

Zece dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului au votat în favoarea acestei reuniuni publice, care a început imediat.


Rusia a fost acuzată de la sfârșitul anului 2021 că a masat până la 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, în pregătirea unui atac.

Moscova neagă orice proiect în această direcție, cerând în același timp garanții scrise pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO și încetarea întăririi militare a Alianței Atlantice în Est.

SUA și NATO au răspuns solicitărilor Moscovei, oferind transparență și o mai bună comunicare pentru detensionarea situației din est. Rusia a anunțat luni că președintele Putin va răspunde scrisorilor occidentale ”când va considera de cuviință”.

Șefii diplomațiilor ruse și americane urmează să discute marți, telefonic, despre Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: