Guvernul rus a decis miercuri să extindă cu un an și jumătate embargoul impus asupra produselor alimentare europerne, până la sfârșitul anului 2017. Decizia, anunță EurActiv, este un răspuns la recenta decizie europeană de extindere cu 6 luni a sancțiunilor economice impuse Rusiei.
UE a impus sancțiuni economice împotriva sectoarelor bancare, energie și apărare rusești după anexarera ilegală a Crimeii, în 2014. Rusia a răspuns cu interzicerea importurilor de produse alimentare europene.
Ca rezultat al acestor acțiuni, comerțul între UE și Rusia a scăzut cu peste 180 miliarde dolari în perioada 2013-2015. Alături de încetinirea cererii în China, embargourile economice au pus presiune atât pe economia rusă dar și pe piețele agricole europene.
Un joc în care toată lumea pierde
Războiul comercial UE-Rusia a afectat sever economia rusă, o piață în care prețurile produselor alimentare au crescut, iar calitatea produselor a scăzut.
De cealaltă parte, asociația pan-europeană a fermierilor Copa-Cogeca afirmă că fermierii europeni și cooperativele agricole și-au pierdut principala piață de export, în care se derulau afaceri de 5,5 miliarde euro anual.
Cele mai afectate sectoare agricole europene sunt, potrivit Copa-Cogeca: lactate, carne de porc și de vită, legume și fructe. Prețul cărnii de porc este mai mic astăzi decât era în urmă cu 11 ani, iar prețul laptelui a scăzut cu 40% față de prețul de acum 2 ani.
În pofida acestor greutăți, ambasadorii UE au decis săptămâna trecută să extindă sancțiunile la adresa Rusiei până la 1 ianuarie 2017, din cauza lipsei de progres în implementarea acordului de pace de la Minsk.
Copa-Cogeca nu este mulțumită de decizia europeană și cere Comisiei Europene să depună eforturi suplimentare în rezolvarea problemelor care afectează agricultura europeană.
”Pentru a minimaliza impactul asupra economiei europene, solicităm Comisia să urgenteze eforturile de deschidere de piețe alternative” a declarat EurActiv secretarul general Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.
În încercarea de a diminua pierderile înregistrate de sectorul agricol, Comisia Europeană a adoptat un pachet special de ajutoare destinate fermierilor europeni, în valoare de 500 milioane euro.
”Cerem statelor membre să se asigure că ajutorul aprobat în septembrie anul trecut ajunge la destinatari și cerem ca un nou pachet să fie aprobat de urgență”, a mai afirmat Pekka Pesonen.
Neînțelegeri în UE
Decizia de prelungire a sancțiunilor impuse Rusiei a provocat reacții ample în interiorul blocului comunitar.
Minștrii de Externe ai Germaniei și Austriei au afirmat că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui diminuate treptat, pe măsură ce avansează procesul de pace în Ucraina.
”Nu suntem mulțumiți cu mecanismul automat de prelungire pe o perioadă de 6 luni a sancțiunilor, este în curs o dezbatere reală asupra acestei chestiuni”, a afirmat recent și ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault.
În cadrul unui interviu acordat EurActiv, ministrul grec al Agriculturii, Evangelos Apostolou, a afirmat că orice încercare de a pune capăt războiului economic este ”legitimă și necesară”. Sancțiunile impuse de Rusia produselor alimentare europene au afectat semnificativ exporturile Greciei de produse alimentare.