3 martie, 2020

O investigație a Națiunilor Unite asupra atrocităților comise în conflictul sirian acuză Rusia, pentru prima dată, de implicare directă în comiterea de crime de război, ca efect al bombardamentelor intenționate asupra unor zone civile din Siria.

Ultimul raport finalizat de către Comisia Internațională de Achetă în Siria, citat de The Guardian, analizează evenimente petrecute în intervalul iunie 2019 – ianuarie 2020, în special atacurile trupelor ”pro-guvernamentale” asupra unor ținte civile precum spitale, piețe.

Comisia a descoperit dovezi substanțiale ale implicării aviației ruse în două incidente când bombardamentele au vizat ținte civile. Comisia a mai sugerat în trecut responsabilitatea Rusiei în comiterea de crime de război, dar este pentru prima dată când a găsit dovezi ale vinovăției Moscovei.


Primul incident prezentat în raportul de anchetă se referă la o serie de bombardamente produse pe 22 iulie 2019 asupra pieței din Ma’arrat al-Nu’man, localitate dens populată situată la 33 de km sud de orașul Idlib.

Comisia vorbește de un atac aviatic în valuri succesive, al doilea atac producându-se în momentul în care echipe de salvare se aflau în piață pentru a ajuta victimele primului bombardament. 43 de civili, inclusiv copii, au fost uciși, iar 109 civili au fost răniți.

Al doilea atac investigat: bombardarea, pe 16 august 2019, unei tabere de refugiați amplasată la periferia localității Haas, în sudul provinciei Idlib. Atacul a omorât 20 de civili și a rănit alți 40.

”În baza dovezilor disponibile, inclusiv mărturii depuse de martori oculari, imagini video, rapoarte și comunicații oficiale, Comisia are motive să afirme că aviația rusă a participat în ambele atacuri descrise. În ambele incidente, aviația Rusiei nu a vizat direct obiective militare, ci a comis acte comparabile cu crima de război lansând bombe asupra unor zone civile”, se scrie în raportul citat de publicația britanică.


Rusia neagă permanent atacarea de ținte civile în Siria, insistând că atacurile sale vizează doar grupuri teroriste care subminează regimul de la Damasc.

Comisa de anchetă aflată sub egidă ONU este compusă din trei experți independenți: juristul brazilian Paulo Sérgio Pinheiro, un un oficial american veteran al ONU,  Karen Koning AbuZayd, și un expert egiptean al drepturilor omului, Hanny Megally. Comisia de anchetă a fost înființată de către Consiliul pentru Drepturile Omului în 2011 pentru a elabora periodic rapoarte asupra conflictelor din Siria.

”Este ceva deosebit de important- ONU atribuie extrem de rar atacuri de acest gen și este un adevărat eveniment. Chiar dacă informațiile sunt cumva asunse în cuprinsul raportului, mă surprinde totuși că un document atât de important nu generează reacții pe măsură”, afirmă Charles Lister, expert în problema siriană al Institutului Orientul Mijlociu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: