Patriarhia Ierusalimului a anunţat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxă Română, ca urmare a deciziei acesteia de-a avrea o biserica proprie la Ierichon. Construirea asezamantului românesc la Ierihon fără încuviinţare canonică a dus la litigiul dintre cele două biserici şi la caterisirea reprezentantului Patriarhiei Române la Ierrusalim, arhimadritul Ieronim Creţu.
„Patriarhia din Ierusalim a fost pusa astfel intr-o situatie dificila. Atributiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice si locale, au fost astfel amenintate in mod deschis si arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei Romaniei ca daca ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform caruia aceasta biserica a fost ridicata pentru pelerinii romani din Tara Sfanta, acest lucru ar fi insemnat ca jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului sa se transforme intr-un camp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formuland deja o astfel de cerere, sa-si cladeasca biserici. (….) Dat fiind ca, in pofida acestei situatii, Patriarhia din Romania nu a manifestat deloc disponibilitatea ecleziastica care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta, care a fost autorul acestei initiative. De asemenea, in dorinta de a gasi o solutie pentru aceasta problema, patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare patriarhului Romaniei, Daniel, in care sunt expuse in detaliu toate datele problemei si pozitia Patriarhiei Ierusalimului” – se arată într-un comunicat oficial al patriarhiei de la Ierusalim.
La rândul său, Biserica Ortodoxă română spune că decizia Sfântulşui Sinod de la Ierusalim este unilaterală, că dialogul continuă şi că relaţiile dintre cele două Biserici vor fi discutate în Sfântul Sinod al BOR din 19-20 mai. „Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala” – se arată întrun comunicat al BOR.
Luna trecută, guvernul României a deblocat suma de un milion de lei pentru construirea unei biserici româneşti la Ierichon, bani scoşi din fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru.