26 septembrie, 2019

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă „cu o largă majoritate” de Comisia juridică a Parlamentului European.

Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.

În aceste condiții, audierea Rovanei Plumb în Comisia Transporturi, programată pentru săptămâna viitoare, a fost anulată, iar președintele Parlamentului European îl va informa pe președintele-ales al Comisiei că persoana nominalizată de România nu îndeplinește condițiile și nu poate exercita funcția de comisar european.


Conform procedurilor, România trebuie să nominalizeze  o nouă persoană, iar președintele-ales va decide dacă România  păstrează portofoliul de la Transporturi sau nu.

Viorica Dăncilă urmează să prezinte CEx PSD noua soluție de comisar european.

Rovana Plumb și Dan Nica au fost propunerile susținute de Guvernul României pentru echipa președintelui-ales. Nominalizarea Rovanei Plumb a fost decisă de Liviu Dragnea, varianta fiind asumată de Viorica Dăncilă și după arestarea lui Liviu Dragnea.

Audiere blocată din cauză că a omis din declarații donația făcută PSD

După discuția de joi cu Rovana Plumb, membrii comisiei au considerat în majoritate că există un conflict de interese, care se datorează faptului că aceasta a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles.


Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoana de la care a împrumutat 800.000 de lei și dacă are vreo legătură cu partidul, iar ea a răspuns, potrivit surselor Digi24.ro, că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din „cercul de cunoștințe” și că acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și doar a avut bunăvoința de a o împrumuta.

La întrebarea de ce respectiva persoană nu a făcut donația direct către partid, ea a spus că acesta „nu are legătură cu partidul” și că împrumutul a fost acordat în condițiile legii 334/2006.

Întrebată de francezul Gilles Lebreton cum se va rambursa împrumutul, care este calendarul rambursării și care este mecanismul, Rovana Plumb a spus că persoana respectivă nu are legătură cu statul și cu partidul. Ea a menționat că statul rambursează partidul, iar partidul candidatul.

Contextul și precizările inițiale ale Rovanei Plumb

Comisia analizase în prealabil, miercuri, într-o ședință cu ușile închise, precizările făcute de 10 candidați la posturi de Comisar european cu privire la informații conținute în declarațiile financiare depuse de aceștia la Bruxelles. Comisia a sesizat potențiale riscuri de conflict de interese.

Înainte de audierile din comisiile de specialitate, 10 membri ai echipei Ursula von der Leyen au fost obligați să transmită comisiei JURI informații suplimentare legate de mențiuni din declarațiile financiare care ar putea genera conflict de interese în exercitarea funcției pentru care au fost propuși.

Membrii comisiei juridice au analizat miercuri răspunsurile, iar doi dintre aceștia au fost chemați joi, într-o ședință specială, pentru lămuriri suplimentare: Rovana Plumb și László Trocsanyi (propus de Ungaria).

Potrivit normelor Parlamentului European, comisia JURI, dacă identifică un conflict de interese al unui nominalizat la postul de comisar european, poate formula recomandări cu scopul eliminării respectivului conflict de interese – fie cerând candidatului să renunțe la anumite poziții sau active, fie recomandând președintelui-ales să schimbe portofoliul celui nominalizat.

În situații ”mai serioase”, comisia poate decide că respectivul candidat ”nu poate exercita funcția pentru care a fost propus”.

Într-o scrisoare adresată președintelui comisiei JURI, Lucy Nethsingha, Rovana Plumb a afirmat că nu a declarat respectivele credite deoarece Codul de Conduită al comisarilor nu îi impune acest lucru.

În scrisoarea sa, consultată de Politico, Rovana Plumb a confirmat că a menționat împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 – care trebuie achitat până în 2030- în declarația de avere pe care a depus-o la Parlamentul României în perioada în care a fost parlamentar.

Ea a precizat că nu a inclus acest împrumut în declarația transmisă la Bruxelles pentru că împrumuturile contractate în vederea achiziției unei proprietăți private nu trebuie ”în mod normal” declarate din perspectiva Codului de Conduită al comisarilor.

În ceea ce privește donația de 800.000 de lei (170.000 euro) făcută PSD înaintea alegerilor europarlamentare din 2019, Rovana Plumb spune că nu generează niciun conflict de interese deoarece nu reprezintă o investiție sau un plasament financiar pe piețe.

Rovana Plumb explică faptul că a împrumutat de la o persoană fizică (pe care nu o numește- n. red.) banii pe care i-a donat partidului, iar împrumutul va fi rambursat în 2 ani.

Potrivit Codului de Conduită al comisarilor, persoanele propuse să facă parte din Comisia Europeană sunt obligate să își declare interesele financiare, inclusiv bunuri sau datorii ”care pot fi considerate că pot genera conflicte de interese. Conturile bancare, bunuri deținute sau împrumuturi destinate cumpărării de proprietăți imobiliare private nu trebuie să fie declarate în mod normal. Investițiile mai mari de 10.000 de euro trebuie obligatoriu declarate”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: