22 iulie, 2021

romprest salubritateCompania de salubrizare Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate sau pentru efectuarea unor servicii inexistente în contractul cu Primăria Sectorului 1, conform unui control realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.

Procesul verbal al controlului a fost aprobat de premierul Florin Cîțu, în calitate de ministru interimar al Finanțelor.

Ministerul Finanțelor a sesizat DNA și a anexat la plângere raportul, finalizat luna aceasta.


Suma, precizează documentul, va trebui recuperată de Primăria Sectorului 1 de la Romprest și de la persoanele răspunzătoare de apariția acestor nelegalități.

Controlul a fost declanșat în noiembrie 2020 și a constat, în primul rând, că atribuirea contractului, în 2008, de către Primăria Sectorului 1, condusă la acel moment de liberaulul Andrei Chiliman, a fost realizată ”în mod defectuos, cu nerepectarea prevederilor legale”. Ulterior au fost încheiate mai multe acte adiționale, inclusiv de fostul primar Dan Tudorache, prin care au fost majorate nelegal tarifele, după cum menționează raportul.

facsimil raport mf romprest sector 1

Primarul actual Clotilde Armand, aflat în conflict cu Romprest încă de la preluarea mandatului , declară, într-o postarea pe Facebook, că nu se aștepta la o valoarea atât de mare a prejudiciului.


Cele mai relevante fragmente din raportul MF referitor la relația de afaceri dintre Romprest și Primăria Sectorului 1:

  • Contractul de delegare a fost atribuit printr-o procedură pe care Sectorul 1 a pregătit-o și derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate. Încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și plătite de Primăria Sector 1 din fonduri publice fără bază legală și contractuală.
  • Prin Actul adițional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 și la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019, tarifele au fost modificate în sensul creșterii, fără bază legală și/sau contractuală.
  • Consecința economică este reprezentată de prejudicii aduse fondurilor publice din bugetul local al Sectorului 1 în valoare de 243.896.931 lei. Sectorul 1 va recupera creanța bugetară în valoare de 243.896.931 lei, de la Romprest și de la persoanele răspunzătoare.
  • Astfel spus, Romprest reclamă că Sectorul 1 nu ar raporta toate sumele pe care Romprest consideră că Sector 1 le-ar datora către Romprest. Ori, în contextul în care Sector 1 a plătit către Romprest fără bază legală și contractuală, în sarcina Romprest regăsindu-se o creanță a bugetului local în valoare de 243.896.931 lei, reclamația Romprest, conform căreia Sector 1 nu ar raporta toate ca plăți restante valoarea tuturor facturilor emise, nu poate fi luată în calcul
  • Faptele descrise mai sus, efectuate cu nerespectarea prevederilor legale pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute și sancționate de art. 242 și art. 297 din Codul Penal.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: