Valoarea Indexului de Încredere Macroeconomică al Romanian Business Leaders (RBL), de 52,3 puncte, arată că antreprenorii și executivii celor mai importante afaceri din România nutresc o încredere în economie foarte puțin peste nivelul de neutralitate, potrivit rezultatelor unui sondaj comunicate de RBL marți.
Membrii RBL „văd cu optimism foarte rezervat următoarele 12 luni. (…) Indexul de Încredere Macroeconomică înglobează percepţiile despre condiţiile generale pentru afaceri, despre cum este să fii angajat în România şi despre cum vor evolua veniturile şi averea personale”, spune raportul RBL.
Participanții la sondaj sunt uşor mai încrezători în condiţiile curente pentru afaceri (54,8 puncte) decât în cele privind condiţiile din următoarele 12 luni (51,1 puncte, – unde 0 puncte înseamnă neîncredere totală, 50 reprezintă neutralitate şi 100 înseamnă încredere totală).
„Încrederea în condițiile macroeconomice este asemenea încrederii intr-un grup de prieteni. Dacă ai încredere în ei, atunci vei avea curajul să îi împrumuți, să investești în nevoile şi obiectivele comune, să construiți împreună pe termen lung. Şi te poţi baza pe această relație”, spune Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management România şi membru al boardului RBL.
Mai departe, „încrederea oamenilor de afaceri români, în condițiile macroeconomice din țară, este sau nu este transferată mai departe în relația cu statul, perceput ca influențator major al acestor condiții. În prezent, putem vorbi, mai degrabă, despre lipsa încrederii”, conchide Dragoș Neacșu, care conduce cel mai mare administrator de investiții financiare din România.
La sondaj au răspuns 32,2% dintre membrii RBL, care au afaceri cumulate de aproape 3,47 miliarde de euro și 30.800 de angajaţi.
Semnele neîncrederii: opiniile nefavorabile cresc la 61%
Condițiile generale pentru a face business în România sunt percepute ca nefavorabile pentru ceva mai mult de 49% dintre participanți și favorabile pentru nici 30%.
Situația este în curs de deteriorare: Opiniile favorabile privind următoarele 12 luni se reduc la 12%, iar cele nefavorabile cresc la peste 61%. Diferența este cea a indecișilor, care sunt și ei mai numeroși.
- 98% dintre respondenţi se aşteaptă ca rata inflaţiei să continue să crească în următoarele 12 luni, peste 60% prevăd că va rămâne peste pragul de 3%, iar o aproape o treime spun că inflația va depăşi 3,5%.
- 93% dintre opinii prevăd creșterea ratei medii de dobândă ROBOR la 3 luni, în următoarele 12 luni.
- Opt din zece respondenți au spus că Leul va continua să se deprecieze în raport cu Euro. 60,7% dintre respondenţi se aşteaptă ca rata de schimb să depășească pragul de 4,7 RON/EUR, dar aproape 7,3% se așteaptă ca deprecierea să treacă de 5 lei / euro
Respondenţii RBL sunt mai optimişti (52,3 puncte) decât analiștii CFA Society România (41 de puncte, potrivit CFA Romania Macroeconomic Confidence Index).
Diferenţa de percepţie este considerabilă în legătură cu următoarele 12 luni – membrii RBL arată un optimism foarte rezervat (51 de puncte), faţă de membrii CFA Society România care sunt pesimişti (32 de puncte).
RBL şi CFA Society România își vor comunica împreună rezultatele sondajelor lor.