Ambasadorul Ucrainei la București a fost convocat luni la Ministerul de Extene, pentru a fi solicitată aprobarea ca autoritățile române să meargă să facă verificări ale lucrărilor executate de ucraineni pe canalul Bâstroe.
„Am discutat cu Ministerul de Externe, am discutat cu Ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele are datoria ca înainte de a iniţia alte demersuri decât cele care au fost făcute publice, să verifice. Astăzi, la Ministerul de Extene va fi prezent ambasadorul Ucrainei, căruia i se va solicita ca autoritățile române să poata verifica lucrările acolo”, a anunțat luni premierul Nicolae Ciucă.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat în urmă cu câteva zile, la Antena 3, că autoritățile ucrainene efectuează lucrări de adâncire pe canalul Bâstroe, care pot pune în pericol biosfera Deltei Dunării.
Ambasada Ucrainei la București a precizat sâmbătă, într-un răspuns oficial adresat MAE, că autoritățile ucrainene execută, în conformitate cu legislația ucraineană și cu acordurile și convențiile internaționale, lucrări de întreținere a căii navigabile.
Înainte de anunțul Ambasadei Ucrainei în România, Ministerul ucrainean al Infrastructurii a scris pe Twitter că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, „o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”.
Lucrările de adâncire a Canalului Bâstroe sunt însă interzise prin mai multe tratate internaționale din cauza faptului că ar putea avea ca efect distrugerea biosferei Deltei Dunării.
Pe canalul Bâstroe pot trece în acest moment barje și șlepuri. Dacă canalul ar avea o adâncime de peste 6 metri, atunci ruta ar deveni accesibilă și navelor maritime, care ar ajunge în Marea Neagră fără să mai fie nevoite să mergă pe sectorul românesc al Dunării.
În 2022, Ucraina a cerut și a obținut acordul României să transporte cereale pe canalul Bâstroe.
***