cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România, vizată de proceduri de infringement în domeniile Justiție, Energie, Climă

3 decembrie, 2020

Reprezentanța Comisiei Europene de la București a anunțat joi că România este vizată de o procedură de infringement pentru neîndeplinirea obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația națională privind combaterea fraudelor cu fonduri europene.

În alte două proceduri separate, același proces se derulează în domeniul energiei și climei- referitor la performanța energetică a clădirilor și în ceea ce privește siguranța furnizării de petrol.

Precizările Reprezentanței Comisiei Europene:


Aviz motivat, Combaterea fraudelor: Comisia îndeamnă România şi Irlanda să comunice măsurile de transpunere a normelor UE de combatere a fraudelor vizând bugetul Uniunii. Aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii.

De asemenea, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), care va investiga, va urmări penal și va obține sancționarea acestor infracțiuni. Comisia a deschis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând câte o scrisoare de punere în întârziere Irlandei și României în septembrie 2019. Statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie.

Scrisoare de punere în întârziere, Performanța energetică a clădirilor: Comisia solicită României şi altor treisprezece state să transmită strategiile lor naționale pe termen lung de renovare. În temeiul Directivei privind performanța energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), statele aveau obligația de a transmite Comisiei strategiile lor naționale de renovare pe termen lung până la 10 martie 2020.

Acest obiectiv este important, deoarece sectorul construcțiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa și este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate în UE.  Statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a-și îndeplini obligațiile juridice. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.


Scrisoare de punere în întârziere, Siguranța furnizării de petrol: Comisia solicită României, Bulgariei şi Cehiei să respecte normele UE privind stocurile de urgență de țiței și de produse petroliere.

Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) solicită statelor membre să mențină stocuri minime de țiței și/sau de produse petroliere echivalente cu cel puțin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele două cantități este mai mare.

Comisia a observat că aceste trei state membre nu și-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligația de a menține stocuri de urgență minime de țiței. Prin urmare, Comisia a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanțe excepționale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directivei. Statele membre în cauză au de acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie.

În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: