joi

25 aprilie, 2024

19 martie, 2021

România va încearca să își folosească statutul de partener strategic al Statelor Unite pentru a obține o derogare de la legislația americană privind regimul vizelor, astfel încât să fie acceptată în Programul Visa Waiver, iar românii să poată călători în SUA fără viză, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (foto), într-un interviu acordat Agerpres.

Potrivit legilor în vigoare, SUA nu poate ridica vizele pentru români, întrucât gradul de respingere a cererilor de viză este prea mare.

În paralel, MAE român are în vedere și declanşarea unei campanii de comunicare publică internă privind programul Visa Waiver, astfel încât să scadă acest grad de respingere. Potrivit unui document al Departamentului american de stat, rata de refuz a cererilor de viză venite din partea românilor este de 10,14%, de peste trei ori mai mare decât limita maximă de 3% impusă de legea americană.


Bogdan Aurescu a anunțat în interviu că un grup de lucru româno-american analizează obiectivul ţării noastre de a fi inclusă în Visa Waiver și a explicat care sunt direcțiile de acțiune. Ministrul spune că România se va folosi de statutul ei de partener strategic al Statelor Unite pentru a încerca să obțină derogări de la legea americană privind regimul vizelor.

”Este avută în vedere „o serie de iniţiative la nivelul Congresului Statelor Unite, pentru a vedea în ce măsură este posibilă modificarea legislaţiei sau flexibilizarea legislaţiei americane, care prevede acest plafon de 3%, în aşa fel încât, pentru aliaţi puternici, parteneri strategici, dedicaţi, cum este România, să poată fi, eventual, identificate o serie de excepţii”, a declarat Bogdan Aurescu.

În contextul Parteneriatului Strategic româno – american, Bogdan Aurescu afirmă că România susţine o creştere a prezenţei militare americane.

„Suntem încurajaţi de faptul că actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane pentru acest an fiscal, NDAA (National Defense Authorization Act – n.r.), prevede o sarcină pentru Departamentul de Stat şi pentru Pentagon pentru a evalua prezenţa militară americană nu numai la nivel global, dar şi în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte România”, evidenţiază ministrul român de Externe.


Pe de altă parte, Ministerul de Externe va face și o campanie de informare privind programul Visa Waiver și condițiile de ridicare a vizelor pentru români.

„Avem în vedere în perioada următoare şi declanşarea unei noi campanii de comunicare publică cu privire la acest program Visa Waiver, pentru că ultimul criteriu pe care îl mai avem de îndeplinit este acela al ratei de refuz. Rata de refuz este prevăzută în legislaţia americană la nivelul unui plafon de 3% din numărul de cereri care se fac pentru acordarea de viză de scurtă şedere în Statele Unite. Este important să folosim toate pârghiile, inclusiv acelea de conştientizare publică, cu privire la şansele unui cetăţean român de a obţine viză, în aşa fel încât acest nivel să scadă până la 3%”, arată ministrul.

În paralel, eforturi pentru eliminarea vizelor de călătorie cerute românilor se fac și la nivel european, acolo unde Parlamentul European încearcă să forțeze Comisia Europeană să impună Statelor Unite eliminarea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România.

Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru “eşecul de a acţiona” pentru garantarea reciprocității depline a vizelor între UE și SUA, a anunţat la începutul lunii martie, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: