Fără gazele naturale din Marea Neagră, importurile de gaze ale României ar putea creşte la 50%, la nivelul anului 2030, potrivit estimărilor Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG). Organizația a cerut din nou modificarea Legii Offshore care a blocat investițiile în exploatarea resurselor din Marea Neagră.
„Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă soluţia pentru independenţa energetică a României. În lipsa acestor proiecte, se estimează că importurile de gaze ar putea creşte la 50%, la nivelul anului 2030. (…) să nu repetăm greşelile făcute în ultimii ani. Companiile sunt pregătite să demareze proiecte de miliarde de euro pentru a aduce gazele naturale la ţărm, pentru consumatori. Avem nevoie de acest cadru legislativ astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu”, spune FPPG în scrisoare deschisă, citată de Agerpres.
Patronatul din petrol și gaze înnoiește solicitarea ca legea offshore la o săptămână după ce Romgaz și ExxonMobil au încheiat un acord privind preluarea de către producătorul de gaze român a participației la zăcământul Neptun Deep deținută de compania americană.
Modificarea legii a devenit foarte probabilă în condițiile în care la Romgaz (SNG) statul are 70% din acțiuni și activitatea companiei ar fi relansată, având în vedere epuizarea zăcămintelor onshore exploatate de aceasta și rata de înlocuire prea mică.
Compania americană a renunțat tocmai din cauza legii offshore considerată inacceptabilă.
O lege offshore ratată acum 3 ani, încă în vigoare
Patronatul din Petrol şi Gaze spune că România ar fi fost mult mai bine pregătită pentru iarna care începe, având noi surse de energie prin proiectele de gaze naturale din Marea Neagră, dacă ar fi putut fi demarate cu ani în urmă, în condiţiile unui cadru legislativ offshore adecvat investiţiilor de o asemenea anvergura.
„Din păcate, legislaţia în vigoare (adoptată în 2018) a blocat investiţiile planificate de companii şi, implicit, avansarea proiectelor. Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă singura soluţie a României pentru a-şi securiza accesul la energie şi de a traversa cu succes perioada tranziţiei energetice”, spune documantul citat.
Mai mult, proiectele din Marea Neagră pot sprijini relansarea unor sectoare industriale din Romania şi ar genera contribuţii semnificative la bugetul de stat.
Reprezentanţii şi partenerii FPPG au avut discuții cu membrii Parlamentului României, „reuşind să găsească consens politic cu privire la urgenţa proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, dar şi la necesitatea unor prevederi clare privind stabilitatea fiscală şi legislativă, un sistem fiscal echilibrat şi mecanisme de piaţă liberă”, semnalează reprezentanţii federaţiei.