luni

25 martie, 2024

12 martie, 2021

UPDATE: EMA a transmis vineri un comunicat în care precizează că au fost consemnate 30 de evenimente trombotice la aproape cinci milioane de persoane vaccinate anti-coronavirus cu serul de la AstraZeneca și nu există, până acum, nicio dovadă că aceste cazuri ar fi fost provocate de imunizare.

Comunicatul Agenției:


Nu este în acest moment nicio dovadă că vaccinul cauzează trombembolie, care nu este listată ca efect secundar al acestor vaccinuri.

Poziția Comitetului de Siguranță a EMA este că beneficiile vaccinurilor continuă să fie semnificativ mai mari decât riscurile și că vaccinul poate fi administrat în continuare în timp ce investigația cazurilor trombembolice continuă.

Comitetul evaluează deja toate cazurile de trombembolie și alte condiții legate de coagularea sângelui – raportate post-vaccinare COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca.

Numărul evenimentelor trombembolice la persoanele vaccinate nu este mai mare decât numărul acestor evenimente la populația nevaccinată.


Până în 10 martie 2021, 30 cazuri de evenimente trombembotice au fost raportate din aproape 5 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca în UE.

****

Știrea inițială:

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, joi seara scoaterea din centrele de vaccinare și stocarea dozelor rămase, până când se va lămuri dacă există o legătură de cauzalitate între acest ser și cazurile de tromboză înregistrate la scurt timp după imunizare.

Cel puțin nouă state membre au suspendat administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, state printre care se numără Austria, Italia și Danemarca.

Primele cazuri suspecte au apărut în Austria. La câteva zile după vaccinare o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple și a murit, iar altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză. Vaccinările cu dozele din acel lot au fost imediat suspendate.

Ulterior, Danemarca a suspendat pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca în urma înregistrării unor ″cazuri grave de tromboză″⁣ la unele persoane care au primit acest vaccin. Unul dintre pacienți a murit.

Lotul cu posibile probleme este cel numerotat ABV2856 și România a primit pe 7 februarie 81.600 de doze din acest lot și a utilizat deja 77.049 de doze.

Celelalte 4.257 de doze au fost carantinate joi, urmând ca o decizie definitivă în privința lor să fie luată după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va prezenta concluzia.

Măsura carantinării a fost luată joi seara, într-o ședință care au participat reprezentanți ai Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-Covid (CNCAV), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului în care a fost analizată situația.

“Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag (…)

Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentată de afecțiunile cardiovasculare.

Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate.

Trebuie să nu intrăm în panică”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Măsurile decise în cadrul ședinței de joi, transmise de CNCAV printr-un comunicat:

  • 1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  • 2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  • 3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.

Compania livrează Uniunii doar o treime din dozele stabilite prin contract

AstraZeneca şi-a revizuit la 30 de milioane estimările privind numărul de doze de vaccinuri anti-Covid pe care le va livra Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, volum ce reprezintă o treime dintre obligaţiile sale contractuale şi o reducere de 25% faţă de promisiunile pe care le-a făcut luna trecută.

În data de 25 februarie, şeful de la AstraZeneca, Pascal Soriot, declara în Parlamentul Europeană că firma va încerca să livreze 40 de milioane de doze până la finele lunii martie.

O sursă anonimă citată de Reuters a explicat că îmbunătăţirea livrărilor, pe care AstraZeneca miza în primul trimestru al acestui an, nu s-a materializat din cauza dificultăţilor întâmpinate în transferul vaccinurilor de-a lungul lanţurilor globale de aprovizionare.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: