Un reprezentat al României va participa duminică la recepția organizată la Ierusalim cu ocazia inaugurarii ambasadei americane din Oraşul Sfânt. E vorba de șeful misiunii diplomatice, însărcinatul cu afaceri al României, Ovidiu Ierulescu. Doar patru state UE vor fi reprezentate la aceste ceremonii – România, Ungaria, Cehia și Austria.
România mai încalcă, astfel, o interdicție stabilită la nivelul UE în legătură cu relocarea ambasadelor de la Tel Aviv.
MAE român a confirmat informația apărută, inițial, în presa israeliană:
”La recepţia organizată astăzi, 13 mai 2018, de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În ceea ce priveşte deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitaţie de participare”, a precizat MAE pentru Realitatea TV.
Potrivit publicației Haaretz, Bulgaria a anunțat inițial că-și trimite și ea ambasadorul la acest eveniment, însă ulterior a trimis Ministerului israelian de Externe un răspuns neclar.
În urmă cu trei zile, același cotidian Haaretz scria că 12 state au declinat invitația de a participa la recepția de duminică, unele din motive tehnice, altele din principiu. Printre aceste țări se numără Rusia, Germania, Irlanda, Malta, Mexic, Portugalia, Australia, Polonia și Suedia.
Recepția are loc duminică seara, în Ierusalim, cu o zi înainte de ceremonia oficială de mutare a ambasadei, la care nu va participa președintele american, ci o delegație din care vor face parte fiica sa – Ivanka Trump, soțul acesteia – Jared Kushner, și secretarul trezoreriei americane – Steven Mnuchin.
România, Cehia și Ungaria sunt cele trei state care au blocat recent o declarație la nivel UE ce critica decizia SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim,
Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că nu a fost consultat cu privire la blocarea de către Ministerul român de Externe a acestei declarații și a anunțat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a-i cere explicații cu privire la această ultimă decizie controversată luată de coaliția PSD – ALDE în plan extern.