marți

20 februarie, 2024

22 noiembrie, 2019

(FOTO: Bursa de Pește nu funcționează, dar măcar a avut parte de o inaugurare frumoasă)

Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze Uniunii Europene o sumă de 14,9 milioane de lei (3 milioane euro), aferentă unui proiect cu finanţare europeană al cărui scop era crearea unei burse de peşte la Tulcea – a declarat, joi, la Botoşani, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Comisia Europeană a notificat Ministerul Agriculturii cu privire la necesitatea restituirii fondurilor, ca urmare a deficienţelor înregistrate în implementarea proiectului.

„Au făcut la un moment dat, în 22 martie, au inaugurat bursa de peşte. Practic, ce se dorea cu această bursă de peşte? Practic, să se liciteze şi să comercializeze toată producţia piscicolă din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Trebuiau să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport şi un sistem informatic. La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-a constat următoarele: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două tranzacţii în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării. Apoi, deficienţe grave: punctul de colectare nefuncţional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate şi nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială. Alaltăieri (marţi – n.r.) a venit din partea Comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebui să înapoiem 14,96 milioane de lei”, a afirmat Oros într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Botoşani, potrivit Agerpres.

Citiți și: ”Tehnici de falsificare a deficitului bugetar: Cum a funcționat mecanismul întârzierii la rambursarea de TVA timp de 3 ani”)


Ministrul Agriculturii a cerut Corpului de control pe care îl coordonează să efectueze verificări cu privire la proiectul din Tulcea.

„Când auditul se va termina, pentru că am trimis şi noi Corpul de control, (…) să vedem ce s-a întâmplat, cine este vinovat pentru pierderea acestor sume şi pentru aceste investiţii făcute, în opinia noastră, prost, să vedem cum putem salva ideea. Ideea este generoasă, de a avea o bursă de peşte şi de a stimula producţia de peşte care este în România, pentru că noi deocamdată cumpărăm de afară cam 85% din consumul de peşte”, a adăugat Adrian Oros.

El a susţinut că în acest proiect era prevăzută şi achiziţia unui elicopter pentru ANPA, însă procedura de licitaţia a fost sistată.

Bursa de pește: cum s-a inaugurat o butaforie

Potrivit presei locale, proiectul a fost depus spre finanțare în 2011 de Agenția Naţională de Pescuit şi Acvacultură, o instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Acest lucru s-a întâmplat pe vremea fostului președinte al Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon (PDL), dar investiția a fost finalizată abia în 2016, fără a fi însă racordată la utilități.

(Citiți și: ”Au dispărut toți figuranții de la inaugurarea drumului expres Craiova – Pitești”)


Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, în momentul finalizării construcției, a taxat această eroare și a demarat o anchetă, dar rezultatul anchetei nu este cunoscut nici astăzi.

După alți 3 ani, cât a durat racordarea la utilități a clădirii, autoritățile au inaugurat Bursa abia în 2019, cu mare tam-tam, în prezența premierului Viorica Dăncilă, a ministrului Agriculturii Petre Daea, a ministrului de Interne Carmen Dan, a ministrului Transporturilor Răzvan Cuc și a președintelui Consiliului Județean Tulcea Horia Teodorescu (PSD).

La trei zile de la inaugurarea din 11 aprilie, bursa s-a închis. Grigore Baboianu, director al Bursei de pește, declarat PressHub că instituția nu este încă funcțională și că a fost inaugurată pentru că altfel autoritățile ar fi trebuit să plătească penalități.

Adrian Izvoranu, consilier al fostului ministru al Agriculturii Petre Daea, a fost numit director al Casei Române de Comerț Agroalimentar ”UNIREA” S.A., o societate înființată în ianuarie 2019, cu capital integral de stat, care a luat în comodat Bursa de Pește din Tulcea

Casa de Comerț „Unirea” a fost înființată pentru a-i pune în legătură pe fermierii și producătorii români cu potențialii clienți pentru a facilita vânzarea producțiilor. Tot Casa de Comerț urma să negocieze marfa în numele pescarilor din Tulcea și Constanța care își vor vinde peștele prin Bursă.

Adrian Izvoranu explica aceleiași publicații că Bursa a fost concepută greșit încă de la începutul proiectului. Din cauza proiectării greșite, spunea Izvoranu, în Bursă s-au făcut investiții inutile (calculatoare, monitoare etc.) care nu vor fi folosite pentru că nu vor exista mai mulți brokeri, ci unul singur, Statul.

Adrian Izvoranu a recunoscut faptul că la inaugurarea Bursei a fost făcută o tranzacție demonstrativă care să le arate premierului și miniștrilor prezenți la Tulcea că sistemul este funcțional din punct de vedere tehnic, dar nicidecum că Bursa ar fi deschisă tranzacțiilor.

Izvoranu promitea însă să remedieze situația, până în iunie 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: