cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România solicită CEDO să amâne cu 9 luni termenul pentru modificarea legii despăgubirii proprietarilor de drept ai caselor naționalizate

18 mai, 2012

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a solicitat, vineri, Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordarea unei prelungiri de 9 luni a termenului dat pentru executarea hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor, a informat Ministerul Justiției.

Termenul dat de CEDO  inițial pentru ca România să adopte o lege prin care să repare actualele inechități în procesul de restituire a proprietăților naționalizate de comuniști era 12 iulie 2012.

Corlățean a făcut această solicitare în cadrul unei întâlniri avute la Strasbourg cu preşedintele CEDO, Nicolas Bratza, şi cu vicepreşedintele Josep Casadevall.


”În legătură cu punerea în executare a hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor (cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României) demnitarul român a subliniat voinţa politică a Guvernului de a rezolva problematica respectivă, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, ţinând seama de necesitatea de a asigura un just echilibru între interesele particulare şi interesul general al societăţii”, precizează MJ:

”Ministrul justiţiei a arătat că, având în vedere caracterul complex şi sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a soluţiilor legislative este necesară în scopul obţinerii unei susţineri mai largi a societăţii româneşti şi a clasei politice, care să ofere stabilitatea şi predictibilitatea noii legislaţii şi a aplicării sale în perspectivă. În acest sens, a susţinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de 9 luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotărârii pilot”, mai ssusține ministerul.

Pe 23 aprilie, fostul prim-ministru, Mihai-Răzvan Ungureanu, a solicitat CEDO prelungirea cu 6 luni a termenului pentru modificarea legislației retrocedărilor.

Guvernul Ungureanu a inițiat un proiect de lege care prevedea sistarea retrocedărilor în natură și despăgubirea proprietarilor de drept cu 15% din valoarea proprietăților care le fuseseră confiscate de comuniști.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: