duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 mai, 2012

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a solicitat, vineri, Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordarea unei prelungiri de 9 luni a termenului dat pentru executarea hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor, a informat Ministerul Justiției.

Termenul dat de CEDO  inițial pentru ca România să adopte o lege prin care să repare actualele inechități în procesul de restituire a proprietăților naționalizate de comuniști era 12 iulie 2012.

Corlățean a făcut această solicitare în cadrul unei întâlniri avute la Strasbourg cu preşedintele CEDO, Nicolas Bratza, şi cu vicepreşedintele Josep Casadevall.


”În legătură cu punerea în executare a hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor (cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României) demnitarul român a subliniat voinţa politică a Guvernului de a rezolva problematica respectivă, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, ţinând seama de necesitatea de a asigura un just echilibru între interesele particulare şi interesul general al societăţii”, precizează MJ:

”Ministrul justiţiei a arătat că, având în vedere caracterul complex şi sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a soluţiilor legislative este necesară în scopul obţinerii unei susţineri mai largi a societăţii româneşti şi a clasei politice, care să ofere stabilitatea şi predictibilitatea noii legislaţii şi a aplicării sale în perspectivă. În acest sens, a susţinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de 9 luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotărârii pilot”, mai ssusține ministerul.

Pe 23 aprilie, fostul prim-ministru, Mihai-Răzvan Ungureanu, a solicitat CEDO prelungirea cu 6 luni a termenului pentru modificarea legislației retrocedărilor.

Guvernul Ungureanu a inițiat un proiect de lege care prevedea sistarea retrocedărilor în natură și despăgubirea proprietarilor de drept cu 15% din valoarea proprietăților care le fuseseră confiscate de comuniști.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: