Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

23 februarie, 2023

Comerțul german cu Europa Centrală și de Est a urcat la un nou maxim de 562 de miliarde de euro în 2022, în ciuda scăderii drastice a exporturilor germane către Rusia, a anunțat miercuri Asociația Germană de Afaceri din Est, potrivit Reuters.

Exporturile germane către Rusia au scăzut cu 45% în 2022, la aproximativ 15 miliarde de euro în 2022, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, a spus asociația.

„Delimitarea de piața rusă progresează rapid și va continua în 2023”, a declarat Michael Harms, directorul general al asociației.


Scăderea exporturilor către Rusia a fost mai mult decât compensată de creșteri de două cifre ale exporturilor către alte piețe din Europa Centrală și de Est, a spus Harms.

România și Slovacia vor depăși în curând Rusia în topul partenerilor comerciali ai Germaniei

În timp ce comerțul german cu Ucraina, Rusia și Belarus a scăzut în 2022, țările UE din Europa Centrală și de Est au câștigat teren. Potrivit estimărilor asociației de afaceri, România și Slovacia vor depăși în curând Rusia în ceea ce privește comerțul cu Germania.

Acesta este deja cazul Poloniei, Republicii Cehe și Ungariei. Polonia a fost al cincilea partener comercial al Germaniei de la nivel mondial, cu vânzări de 168 de miliarde de euro, înaintea Italiei, iar Republica Cehă a depășit Marea Britanie pentru a se alătura primilor zece parteneri comerciali germani.

Drept urmare, cele 29 de țări din Europa Centrală și de Est au continuat să contribuie cu 18% din totalul comerțului exterior german, mai mult decât China și Statele Unite la un loc, potrivit asociației.

Economia germană s-a adaptat rapid unei lumi fără energie din Rusia


Cu o scădere de doar 7% în 2022, comerțul cu Ucraina a mers peste așteptări, a spus Harms. Companiile germane din țară au menținut sau au restabilit rapid producția ori de câte ori a fost posibil, a spus el. „Nici o companie relevantă nu a părăsit țara”, a spus Harms.

În timp ce economia germană a reușit să se adapteze surprinzător de rapid la o lume fără surse de energie rusești, economia rusă se îndreaptă către o criză, potrivit grupului de afaceri.

Deși economia rusă nu se va prăbuși peste noapte, Harms a spus că „sancțiunile, retragerea companiilor străine și exodul a sute de mii de tineri muncitori au un efect toxic”.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: