marți

23 aprilie, 2024

12 aprilie, 2021

România s-a situat anul trecut printre statele membre cu cele mai mici creșteri ale prețului caselor, pe un trend de scădere a avansului acestuia, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un avans de doar 2,3% în termeni reali ( ajustat cu inflația), ne-am poziționat imediat peste Italia (2,2%), Malta (2,1%) și Spania (2,0%) dar mult sub majoritatea altor state membre UE.


Cu toate acestea, trebuie precizat că evoluția a fost ceva mai slabă decât în 2019 (când prețurile deflatate au scăzut cu 1,6%) sau 2018, când avansul a fost de doar 1,7%.

Per total, favorizarea cumpărării caselor la prețuri relativ moderate a fost generată de evoluția bună a sectorului construcțiilor (+10% anul trecut) care a influențat piața de profil.


De reținut, în T4 2020, am ajuns și mai aproape de podiumul european al celor mai mici majorări de preț la case, cu doar 2%, după Irlanda (0,6%), Italia (1,6%), Spania și Malta (fiecare cu 1,7%), pe un trend de scădere semnificativă al acestuia, după un puseu de creștere la începutul anului, stopat de apariția pandemiei.

Evoluția în ultimii 10 ani

Un factor important care a acționat în sensul dezvoltării sectorului imobiliar a fost necesitatea obiectivă de reînnoire a fondului locativ, la o generație după ce s-a generalizat achiziționarea locuințelor construite preponderent înainte de 1989, cu aducerea la zi și a condițiilor de locuit după apariția de noi materiale și tehnologii.

Dacă se face trimitere la oportunitatea de a achiziționa locuințe pe post de investiție în vederea închirierii, România apare ca fiind una dintre țările în care această opotunitate este cea mai accentuată. Prețul caselor a rămas destul de jos față de acum 10  ani, în timp ce chiriile au avansat în ritm mai mult decât dublu, cu circa 20%.

Exact invers decât media UE, unde la o creștere de 28,6% a prețului caselor între 2010 și 2020 a corespuns o majorare a chiriilor de 14,9%. De altfel, trebuie observat că ritmul de creștere a chiriilor a depășit scumpirea caselor doar în alte șapte state europene, ieșind în evidență în Estonia, Lituania și Irlanda.

Desigur, la această evoluție a contribuit reculul prețurilor caselor la momentul crizei precedente, din urmă cu un deceniu, dar factorul cel mai important a fost majorarea semnificativă a veniturilor populației, odată cu noile generații de angajați și creșterea mobilității pentru ocuparea unui loc de muncă mai bine retribuit în altă localitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: