sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2021

România s-a situat anul trecut printre statele membre cu cele mai mici creșteri ale prețului caselor, pe un trend de scădere a avansului acestuia, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un avans de doar 2,3% în termeni reali ( ajustat cu inflația), ne-am poziționat imediat peste Italia (2,2%), Malta (2,1%) și Spania (2,0%) dar mult sub majoritatea altor state membre UE.


Cu toate acestea, trebuie precizat că evoluția a fost ceva mai slabă decât în 2019 (când prețurile deflatate au scăzut cu 1,6%) sau 2018, când avansul a fost de doar 1,7%.

Per total, favorizarea cumpărării caselor la prețuri relativ moderate a fost generată de evoluția bună a sectorului construcțiilor (+10% anul trecut) care a influențat piața de profil.


De reținut, în T4 2020, am ajuns și mai aproape de podiumul european al celor mai mici majorări de preț la case, cu doar 2%, după Irlanda (0,6%), Italia (1,6%), Spania și Malta (fiecare cu 1,7%), pe un trend de scădere semnificativă al acestuia, după un puseu de creștere la începutul anului, stopat de apariția pandemiei.

Evoluția în ultimii 10 ani

Un factor important care a acționat în sensul dezvoltării sectorului imobiliar a fost necesitatea obiectivă de reînnoire a fondului locativ, la o generație după ce s-a generalizat achiziționarea locuințelor construite preponderent înainte de 1989, cu aducerea la zi și a condițiilor de locuit după apariția de noi materiale și tehnologii.

Dacă se face trimitere la oportunitatea de a achiziționa locuințe pe post de investiție în vederea închirierii, România apare ca fiind una dintre țările în care această opotunitate este cea mai accentuată. Prețul caselor a rămas destul de jos față de acum 10  ani, în timp ce chiriile au avansat în ritm mai mult decât dublu, cu circa 20%.

Exact invers decât media UE, unde la o creștere de 28,6% a prețului caselor între 2010 și 2020 a corespuns o majorare a chiriilor de 14,9%. De altfel, trebuie observat că ritmul de creștere a chiriilor a depășit scumpirea caselor doar în alte șapte state europene, ieșind în evidență în Estonia, Lituania și Irlanda.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Desigur, la această evoluție a contribuit reculul prețurilor caselor la momentul crizei precedente, din urmă cu un deceniu, dar factorul cel mai important a fost majorarea semnificativă a veniturilor populației, odată cu noile generații de angajați și creșterea mobilității pentru ocuparea unui loc de muncă mai bine retribuit în altă localitate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: