sâmbătă

11 mai, 2024

5 mai, 2011

România și Bulgaria, poarta traficanților din est spre UE. Europa de sud-est devine principala poartă de intrare în UE pentru drogurile ilegale, arme și trafic de persoane, arată un studiu ce poate afecta intenția României și Bulgariei de a adera la spațiul Schengen. Datele au fost publicate într-un raport al Europol și se bazează pe 70.000 de pagini cu informații secrete de la ofițerii de poliție, din ultimii doi ani. ”Traficul ilegal via Marea Neagră a crescut în ultimii ani, ca rezultat al proliferării numeroaselor rute balcanice pentru mărfuri ilicite către și dinspre UE, înregistrându-se și o creștere semnificativă a imigrației ilegale prin Grecia. Toate acestea au contribuit la formarea unei axe balcanice pentru traficul de droguri, arme și persoane în UE”, se arată în raportul citat. Grupurile de crimă organizată devin multietnice, dar grupările albaneze reprezintă cea mai mare  problemă. ”Crima organizată albaneză este cea mai diversă. În Uniunea Europeană, grupurile ce vorbesc limba albaneză sunt active în traficul cu cocaină, heroină, droguri sintetice și canabis; grupările ce vorbesc albaneza, turca și cele din fosta URSS sunt cele mai periculoase, încercând să-și extindă influența în interiorul UE. Acestea ar putea folosi oportunitatea pe care ar avea-o dacă România și Bulgaria intră în spațiul Schengen și dacă vor fi eliminate vizele pentru statele balcanice , Ucraina și Moldova”, se mai arată în document. (EUObserver)

Comisia Europeană propune reinstalarea controlului la frontieră, în condiții speciale. Guvernele UE din zona de liberă circulație Schengen vor putea reintroduce controlul la granițe, atunci când se confruntă cu un val mare de imigranți, potrivit propunerilor Comisiei Europene. Comisia a subliniat că astfel de controale ar fi temporare. Măsura a fost luată din cauza îngrijorării produse de valul masiv de imigranți nord-africani, sosiți în Italia de la începutul acestui an. În prezent, doar o amenințare la ordinea publică reprezintă o justificare pentru reintroducerea controlului la frontieră în zona Schengen. Schimbarea acestei reguli va fi discutată de miniștri de interne din statele UE, în 12 mai, și ar putea fi finalizată la summitul UE de luna viitoare. ”Pentru a păstra stabilitatea zonei Schengen ar putea fi necesară o reintroducere temporară a unui control limitat, la granițele interne, în circumstanțe excepționale, cum ar fi cea în care o frontieră externă se află sub presiunea neașteptată a unui val mare de imigranți”, a declarat comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstroem. (BBC News)

Barack Obama a interzis publicarea fotografiilor cu cadavrul lui Osama Bin Laden. Președintele american se teme că aceste poze ar putea incita extremiștii la răzbunare. Dar agenția Reuters, fără aprobarea guvernului SUA, a distribuit fotografii impresionante cu trei dintre bărbații uciși la reședința lui Osama din Pakistan. Într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, ce va fi difuzat în acest week-end, liderul de la Casa Albă a explicat de ce se pronunță contra publicării fotografiilor cu Osama mort. ”Este important pentru noi să ne asigurăm că ăpozele explicite ale cuiva care a fost împușcat în cap nu vor fi distribuite peste tot, ca o provocare la un nou val de violențe”, a spus Barack Obama. Unii au susținut necesitatea difuzării acelor poze, ca o dovadăp a faptului că liderul Al qaeda este mort, dar președintele consideră că și dacă ar fi fost date publicității acele poze, tot ar fi existat persoane care să le nege veridicitatea. ”Ceea ce contează este că nu-l vom mai vedea pe Bin Laden viu, pe acest pământ, niciodată”, a conchis liderul american. Nivelul de alertă și securitate în New York,Washington, bazele militare și ambasadele americane din întreaga lume a crescut, pentru a preveni orice atac al organizației teroriste. (The Guardian)


Marea Britanie, pe urmele Portugaliei? Lisabona încearcă să îndulcească pastila împrumutului extern de 78 de miliarde de euro de care are nevoie, susținând că termenii acordului cu UE și FMI nu sunt la fel de duri ca cei pentru Grecia și Irlanda, dar oricum măsurile ce trebuie luate vor fi unele de austeritate, comentează presa britanică. Analiștii prezic reintrarea Portugaliei în recesiune atât anul acesta cât și anul viitor, din cauza pachetului de măsuri de austeritate ce va însoți împrumutul, amenințând să se transforme într-un cerc vicios, care poate afecta economia pe termen lung. Marea Britanie are probleme cu datoria publică, dar are și unele avantaje – cel mai important este că nu face parte din zona euro, deși conservatorismul fiscal al guvernului britanic are multe lucruri în comun cu ceea ce se impune acum unor țări europene cu probleme. Întrebarea care se pune este dacă Marea Britanie alege să meargă pe un drum care este impus cu forța unor guverne de la periferia zonei euro și care pare să condamne regiunea la o penurie economică? Marea Britanie este, totuși, o economie foarte mare și, de aceea, este mult mai puțin vulnerabilă la șocuri; datoria sa publică are un profil mai matur decât cea din majoritatea statelor UE, ceea ce înseamnă că rămâne proporțional mai puțin de refinanțat în fiecare an. Ca o măsură extremă, Banca Angliei poate oricând emite și pune în circulație mai multe lire sterline, ceea ce nu pot face țările membre ale zonei euro, dar măsura ar avea consecințe nefaste asupra prețurilor de pe piață. (The Telegraph)

Atac cu bombă la finalul unui miting electoral al premierului turc. Suspecți separatiști au aruncat un dispozitiv exploziv către polițiștii aflați în locul în care a stat premierul turc Ercep Tayyip Erdogan, atacat în timpul unui miting, un  ofițer de poliție fiind ucis. Erdogan părăsise deja orașul Kastamonu, cu un elicopter. Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 12 iunie a început, fiind de așteptat ca Erdogan să câștige un al treilea mandat. Televiziunile locale au relatat că doi ofițeri de poliție au fost atacați în atacul ce s-a petrecut în timp ce forțele de ordine escortau un autobuz de campanie printr-o zonă de deal împădurită, pe un drum de țară din Kastamonu.În acest timp, Erdogan ajungea la o altă destinație elctorală, în provincia Amasya, unde a fost întâmpinat de mii de suporteri ai partidului AK. Grenada a fost aruncată spre mașinile de poliție și persoane înarmate au deshis focul, în timp ce mașina a explodat. Televiziunile au difuzat imagini ale pompierilor ce soseau la fața locului, fumul care ieșea din mașina explodată și o ambulanță parcată alături, în timp ce forțele de ordine cercetau împrejurimile. Erdogan a învinuit militanții separatiști pentru atacul ce a avut loc într-o provincie mai puțin cunoscută pentru scene de violență de gherilă, deși militanții islamiști, kurzi sau de stânga, au organizat frecvent atacuri armate sau cu bombă pe teritoriul Turciei, în trecut. (The Telegraph)

Grupările rivale palestiniene au semnat un acord de reconciliere. Acordul ar putea schimba parametrii strategiei de negociere a păcii în Orientul Mijlociu, având în vedere opoziția tranșantă a Israelului. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas și lider al organizației Fatah și Khaled Meshaal, liderul mișcării islamiste Hamas , s-au întâlnit pentur prima oară în ultimii 5 ani, la o ceremonie, la Cairo, unde guvernul de tranziție egiptean a mediat acordul. Abbas, succesorul lui Yasser Arafat la conducerea PLO, a declarat că gestul lor a întors pentru totdeauna ”pagina neagră a divizării”, iar Meshaal a vorbit și el despre importanța istorică a acestui acord, disensiunile dintre Fatah și Hamas rămânând în trecut. La ceremonie au participat reprezentanți ai ONU, UE și ai Ligii arabe, care au discutat despre implicațiile diplomatice pentru regiune. (The Guardian)

Britanicii, așteptați azi la vot pentru alegeri naționale și locale. Pe lângă alegerile naționale și locale, alegătorii britanici se vor pronunța azi, într-un referendum, și asupra modalității de desemnare a parlamentarilor. Au loc alegeri pentru Parlamentul Scoțian, Adunarea Parlamentară Galeză și Adunarea Parlamentară Nord-Irlandeză, ca și pentru 279 de consilii locale engleze. Opinia publică va fi întrebată dacă dorește să mențină sistemul electoral pentru Camera Comunelor ”first past the post” (”pluralitate simplă” – candidatul cu cel mai mare număr de voturi într-o circumscripție cîștigă mandatul) sau să-l schimbe cu votul alternativ. În plus, au loc alegeri locale în Irlanda de Nord, ca și pentru alegerea primarilor din Leicester, Mansfield, Middlesbrough, Torbay și Bedford. Urnele sunt deschise până la ora locală 22.00. (BBC News)


Vas umanitar atacat cu tiruri de artilerie, în Libia. O navă ce dorea să evacueze sute de muncitori străini, dar și civili răniți, din portul Misrata, a fost bombardat cu tiruri de rachetă de către forțele guvernamentale libiene. Nava a fost nevoită să părăsească portul lăsând în urmă sute de oameni disperați să plece din țară. Red Star 1, care aparține Organizației Internaționale pentru Migrație, a acostat în port pentru a oferi asistență umanitară și pentru a evacua civilii, după ce a așteptat aproape o săptămână din cauza asediului inițiat de trupele loiale colonelului Gaddafi. Câțiva dintre străinii care așteptau să fie îmbarcați au fost uciși, printre aceștia aflându-se și doi copii africani. ”Totul este absolut haotic”, a spus un purtător de cuvânt al rebelilor, Mohamed Ali, care se afla în port, când a acostat vasul umanitar. ”Este extrem de stresant să vezi copii uciși în acest fel criminal”, a adăugat el. Regimul lui Gaddafi a amenințat că va ataca orice navă care intră în portul Misrata, pentru că rebelii folosesc această cale de comunicație și pentru a primi arme, muniție și luptători. (Washington Post)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: