Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult›
11.01.2021
Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
11.01.2021
Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
România și alte 5 state UE nu susțin revizuirea țintei 2030 pentru emisiile de gaze
de Razvan Diaconu , 15.7.2020
Statele membre UE continuă să fie divizate cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la nivelul la care ar trebui să ajungă în următorii 10 ani.
Potrivit Reuters, Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria refuză în acest moment să se angajeze că vor opera reduceri mai mari într-un timp mai scurt, așa cum planifică UE.
UE şi-a luat angajamentul de a reduce până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelurile din 1990, însă acest obiectiv va fi revizuit după ce oameni de ştiinţă au avertizat că este nevoie de implementarea mai rapidă a inițiativelor de mediu pentru a preîntâmpina schimbări climatice ireversibile.
(Citiți și: ”Analiză: Cât poluează, de fapt, România? Indicatorii pe 5 direcții de poluare, comparativ cu alte state”)
Comisia Europeană va propune în septembrie o reducere a emisiilor pe teritoriul său, până în 2030, de 50 – 55%, în urma unei analize de impact. Executivul european trebuie să se pună de acord cu statele membre şi cu parlamentarii cu privire la acest obiectiv.
Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria au scris luni Comisiei Europene transmiţând că nu vor susţine un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact făcut de Comisie.
“Am dori să evităm o situaţie în care să rămânem şi să ne întrebăm care sunt adevăratele costuri sociale, de mediu şi economice pentru noi toţi”, conform scrisorii, citată de Reuters.
Un oficial UE dintr-o ţară semnatară a scrisorii a declarat, sub protecția anonimatului, că un nou obiectiv de mediu nu este necesar, însă a adăugat că va lua o poziţie fermă abia după ce va examina studiul de impact.
După două zile de videoconferințe care s-au încheiat marţi, miniştrii europeni ai mediului nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la nivelul reducerii emisiilor.
“Unii sunt sceptici. Cu ei… trebuie să spunem de ce acest lucru este atât de important, să fixăm un obiectiv mai ridicat şi care este ajutorul pe care Comisia Europeană îl va oferi statelor membre pentru atinge acest nou obiectiv”, a comentat ministrul german al mediului, Svenja Schulze.
Comisia doreşte să lanseze un fond de 40 de miliarde de euro pentru a ajuta regiunile dependente de combustibili fosili să găsească soluţii alternative.
Spania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Austria şi Luxemburg susţin o reducere a emisiilor de cel puţin 55% până în 2030.
Polonia a refuzat inițial să semneze Pactul ecologic.