15 iulie, 2020

Statele membre UE continuă să fie divizate cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la nivelul la care ar trebui să ajungă în următorii 10 ani.

Potrivit Reuters, Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria refuză în acest moment să se angajeze că vor opera reduceri mai mari într-un timp mai scurt, așa cum planifică UE.

UE şi-a luat angajamentul de a reduce până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelurile din 1990, însă acest obiectiv va fi revizuit după ce oameni de ştiinţă au avertizat că este nevoie de implementarea mai rapidă a inițiativelor de mediu pentru a preîntâmpina schimbări climatice ireversibile.

(Citiți și: ”Analiză: Cât poluează, de fapt, România? Indicatorii pe 5 direcții de poluare, comparativ cu alte state”)


Comisia Europeană va propune în septembrie o reducere a emisiilor pe teritoriul său, până în 2030, de 50 – 55%, în urma unei analize de impact. Executivul european trebuie să se pună de acord cu statele membre şi cu parlamentarii cu privire la acest obiectiv.

Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria au scris luni Comisiei Europene transmiţând că nu vor susţine un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact făcut de Comisie.

„Am dori să evităm o situaţie în care să rămânem şi să ne întrebăm care sunt adevăratele costuri sociale, de mediu şi economice pentru noi toţi”, conform scrisorii, citată de Reuters.

Un oficial UE dintr-o ţară semnatară a scrisorii a declarat, sub protecția anonimatului, că un nou obiectiv de mediu nu este necesar, însă a adăugat că va lua o poziţie fermă abia după ce va examina studiul de impact.


După două zile de videoconferințe care s-au încheiat marţi, miniştrii europeni ai mediului nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la nivelul reducerii emisiilor.

„Unii sunt sceptici. Cu ei… trebuie să spunem de ce acest lucru este atât de important, să fixăm un obiectiv mai ridicat şi care este ajutorul pe care Comisia Europeană îl va oferi statelor membre pentru atinge acest nou obiectiv”, a comentat ministrul german al mediului, Svenja Schulze.

Comisia doreşte să lanseze un fond de 40 de miliarde de euro pentru a ajuta regiunile dependente de combustibili fosili să găsească soluţii alternative.

Spania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Austria şi Luxemburg susţin o reducere a emisiilor de cel puţin 55% până în 2030.

Polonia a refuzat inițial să semneze Pactul ecologic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: