Cinci membri UE din Europa Centrală cer împreună Uniunii Europene să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie, pentru a evita perturbări majore ale pieței, a declarat ministrul ungar al agriculturii pentru Reuters.
Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile de la Marea Neagră după invazia rusă.
Suspendarea acordului care permite exporturile din Marea Neagră ar putea duce la creșterea fluxurilor de cereale și blocaje în cele cinci țări, se tem statele din Europa Centrală.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci țări să interzică importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte țări ale UE. Această interdicție se va încheia pe 15 septembrie.
Îndreptându-se spre o întâlnire la Varșovia, ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că cele cinci țări vor cere ca această interdicție de import să rămână pentru patru produse ucrainene – grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui – pentru moment, transporturile de tranzit continuând.
El a spus că miniștrii agriculturii vor discuta, de asemenea, o opțiune prin care țările ar putea cere în mod individual UE să adauge produse pe lista de interdicții la import.
„Mergem la Varșovia pentru a consolida cooperarea celor cinci țări și a semna o declarație sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicția după 15 septembrie”, a spus Istvan Nagy.
Demersul celor 5 state apare în contextul în care un oficial al guvernului Ucrainei a anunțat că țara sa ar dori ca rutele de export cereale să se mute prin apele teritoriale din Marea Neagră ale României și Bulgariei.
***