marți

19 martie, 2024

27 februarie, 2020

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat o emisiune de certificate de trezorerie, în valoare de 150 de milioane de euro, cu o maturitate reziduală de cinci luni, la o dobândă de -0,11%, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

”Astăzi pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat la dobânzi NEGATIVE. Guvernul PNL este singurul care a reușit această performanță ISTORICĂ”, a scris ministrul finanțelor, Florin Cîțu, pe Facebook.

Explicația, susțin specialiștii consultați de cursdeguvernare.ro, este strâns legată de randamentele titlurilor în euro, de excesul de lichiditate al băncilor, precum și de maturitatea foarte scurtă a emisiunii.


”Pe termen scurt, de un an, până poate la doi, toată curba de randamente este negativă. Este consistentă cu ratele de dobândă la euro (cele stabilite de Banca Centrală Europeană, n.r.). Așa e piața. Dobânda de piață monetară la euro este formată din EURIBOR la care se adaugă prima de risc. Și prima de risc (a României, n.r.) s-a redus semnificativ în ultima perioadă”, a explicat Adrian Codîrlașu (foto), președintele CFA România.

 

„Băncile au lichidități în euro, caută să le plaseze și, în prezent, randamentul de -0,11% este mare, față de cotațiile de pe piață de circa -0,5% (curba SWAP la euro)”, explică Dragoș Manolescu (foto), director general adjunct al OTP Asset Management.

„Excesul de lichiditate pe termen scurt provine din reducerea RMO (rezervelor minime obligatorii) în valută la ultima sedinţă de politică monetară. Pe termen mediu şi lung, excesul de lichititate în euro provine atât din obișnuința românilor de a economisi în euro, de teama deprecierii leului, cât și din creditarea în euro care a devenit dificilă în urma reglementărilor mai stricte”, a completat Dragoş Manolescu.


În primele două luni ale anului, statul a împrumutat în jur de 13 miliarde de lei de pe piața internă, cu circa trei miliarde de lei mai mult decât își propusese, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza datelor BNR și a celor din prospectele MFP.

La această sumă se mai adaugă cele trei miliarde de euro împrumutate de la investitorii străini.

Necesarul de finanțare a statului se ridică la 86,9 miliarde de lei în acest an, dintre care circa 40,6 miliarde de lei pentru finanțarea deficitului de 3,6% din PIB, iar diferența pentru refinanțarea împrumuturilor care ajung la scadență.

De pe piețele financiare externe se are în vedere atragerea de resurse financiare în sumă totală de circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligațiuni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: