sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 septembrie, 2012

România s-a împrumutat cu 750 de milioane de euro prin emiterea de obligațiuni cu maturitate până în 2018 – anunță Reuters, informația fiind confirmată și de vicepremierul și ministrul de Finanțe Florin Georgescu.

Potrivit Reuters, la emisiune au participat BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan și UniCredit. Oferta totală de obligațiuni a fost de 1 miliard de euro, iar România a urmărit să vândă de minimum 500 de milioane.

„Astăzi s-a încheiat cu succes o emisiune de euro-obligaţiuni, în sumă de 750 de milioane de euro, care intră în Trezoreria Ministerului Finanţelor, care se păstrează ca şi cont la Banca Naţională, deci intră în rezerva valutară a ţării, o majorează cu această sumă, pe o durată de şase ani, la o dobândă de maximum 5,15% pe an, deci 5,10% şi 5,15% va fi dobânda care va fi anunţată în câteva ore”, a afirmat ministrul de Finanţe la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, potrivit AGERPRES.


El a susţinut că România este un stat cel puţin la fel de credibil ca în urmă cu un an, chiar dacă s-a împrumutat.

„Anul trecut, nu pe 4, ci pe 6, la două zile distanţă, întâmplător, s-au emis titluri denominate în euro, s-au luat 1,5 miliarde. (…) Astăzi se oferea să se cumpere de către investitori mai mult decât 750, dar atât a fost anunţul părţii româneşti, că făcea parte dintr-un anumit program de emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe. Deci anul trecut, în aceste zile, s-au luat 1,5 miliarde pe cinci ani, nu pe şase, cu 5,25%, care matematic e mai mare decât 5,15% pe an. S-ar putea să fie chiar sub 5,15%, în jur de 5,10%”, a explicat Georgescu.

Acesta a arătat că în România există un mediu propice pentru atragerea investiţiilor străine şi că Executivul a luat măsuri pentru a încuraja mediul de afaceri.

„Investiţiile străine vin într-o ţară atunci când au piaţă de desfacere, avem, când au mediu economic stabil şi atractiv, noi zicem că avem, când au predictibilitate şi transparenţă în procesele economice şi decizionale şi spunem că România asigură şi acest lucru în prezent. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că ne aflăm în pragul celei de-a treia revoluţii industriale, care vorbeşte de o turnură foarte substanţială, pe care lumea o va resimţi, de la manufactură la producţia de serie şi acum se conturează o manufactură computerizată, fără stocuri”, a afirmat Georgescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: