miercuri

17 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

România a urcat un loc în 2019, până pe poziția 51 din 141, în topul global al competitivității realizat de Forumul Economic Mondial (WEF), potrivit raportului publicat miercuri.

Înaintea României sunt plasate Cehia (locul 32), Polonia (37), Slovacia (42), Rusia (43), Ungaria (47) şi Bulgaria (49). Se clasează mai jos Grecia (59 puncte), Turcia (61), Serbia (72) şi Republica Moldova (86).

Scorurile României s-au depreciat la capitolele: sănătatea capitalului uman (locul 83), produse de piață (64).


Performanețe relative sunt superioare la capitolele; sistemul financiar (86), capacitatea de inovare (55) capitolul IT &C (32), iar la celelalte sunt practic în stagnare.

Clasamentul din acest an, a fost afectat de impactul războiului comercial declanșat de Administrația Donald Trump, care a făcut ca Statele Unite ale Americii să piardă poziţia de campion al lumii în termeni de competitivitate, fiind devansate de Singapore, potrivit raportului citat.

Hong Kong a urcat patru poziţii şi se situează pe locul al treilea, dar datele au fost strânse înainte de protestele care destabilizează de mai multe săptămâni fosta colonie britanică.


Urmează în ordine, Olanda, Elveţia, Japonia, Germania, Suedia, Marea Britanie şi Danemarca.

Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Republica Democrată Congo, Yemen şi Ciad.

„Una din principalele îngrijorări în prezent este capacitatea redusă a guvernelor şi băncilor centrale de a utiliza politica monetară pentru a stimula creşterea economică. Acest lucru face şi mai importantă adoptarea de politici destinate creşterii competitivităţii pentru a stimula productivitatea, a încuraja mobilitatea socială şi a reduce inegalitatea veniturilor”, spune Saadia Zahidi, autorul raportului şi membru în boardul WEF.

Raportul măsoară competitivitatea pe o scară de la zero la 100 pe baza unor indicatori precum infrastructura, sănătatea, piaţa muncii, sistemul financiar, calitatea instituţiilor publice şi deschiderea economică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: