vineri

26 aprilie, 2024

14 decembrie, 2011

România poate trimite un plasament de 2 miliarde de euro din rezerva Băncii Naţionale la Fondul Monetar Internaţional, bani pe care să-i primească, însă, înapoi, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, la Guvern, unde a prezentat acordul interguvernamental de uniune fiscală agreat de România, la Consiliul European.

”Putem şi mişca două miliarde la rezerva FMI ca un plasament pe care să îl primim apoi înapoi. Dacă va fi nevoie, nu suntem neputincioşi, dar fără să luăm bani din bugetul de stat”, a spus Băsescu, la Guvern.

În context, el a susţinut că în prezent nu se pune problema participării României la recapitalizarea Fondului Monetar Internaţional, de 200 de miliarde de euro, pe care s-au angajat să o facă statele Uniunii Europene.


”În momentul de faţă nu se pune problema ca România să contribuie. Dar România nu este lipsită de capacitatea de a contribui, în diverse moduri. În niciun caz nu pot fi bani de la buget”, a spus Băsescu.

Potrivit unor înţelegeri verbale la Consiliul European, statele non-euro care au în desfăşurare un acord de asistenţă financiară cu FMI nu trebuie să contribuie la suplimentarea către FMI, însă prevederea nu este cuprinsă într-un document scris, a precizat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Băsescu a subliniat, miercuri, în Guvern, că ratificarea acordului interguvernamental trebuie făcută prn revizuirea Constituţiei, în a doua parte a anului 2012.

”În mod categoric, discutând cu specialişti, cu constituţionalişti, singura formulă care corespunde exigenţelor Consiliului este revizuirea Constituţiei”, a spus Băsescu.


El a respins astfel propunerea Opoziţiei, de a se adopta o lege specială, cu două treimi dintre parlamentari.

”Nimeni nu va accepta ca fiind serioasă o astfel de abordare, cu atât mai mult cu cât solicitarea este expresă: înscrierea nivelului de deficit şi de datorie publică în Constituţie sau în act echivalent. Ca atare, opinia mea este că nu putem să o facem decât printr-o revizuire a Constituţiei”, a susţinut preşedintele.

Băsescu susţine că s-a înţeles cu toate partidele pentru acordul european. Pentru unicameral nici la Putere nu a găsit susţinere

Preşedintele Băsescu a avut miercuri consultări cu partidele parlamentare, în urma cărora a susţinut că toate formaţiunile politice sunt de acord cu ratificarea prin Constituţie a acordului interguvernamental de la Bruxelles.

Astfel, în Constituţie ar urma să se introducă deficitul structural maxim de 0,5% şi datoria publică maximă de 60%.

Dar Băsescu a încercat să impună prin revizuirea Constituţiei şi trecerea la parlamentul unicameral, cu 300 de parlamentari, însă nu a găsit sprijin nici la două fomaţiuni ale Puterii, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, care se opun reducerii numărului de parlamentari.

”Întâlnirile au fost extrem de importante şi ele ne îndreaptă către un consens. Ce pot afirma în mod categoric este că nu va exista niciun partid politic parlamentar care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală şi cred că aceasta este cea mai importantă concluzie a zilei”, a spus Băsescu.

Poziţiile partidelor:

  • USL, Victor Ponta, copreşedinte: ”La şmecherii electorale nu participăm. Suntem de acord cu tot ceea ce este necesar ca România să rămână în grupul celor 26 de ţări, dar atenţie, cine îşi asumă responsabilitatea ca în luna aprilie sau mai sau iunie să avem referendum şi 50% dintre români să nu vină să voteze la referendum. Asta ne scoate din Europa”.
  • UDMR, Kelemen Hunor, preşedinte: ” Poziţia UDMR este că în acest moment o altă soluţie decât amendare Constituţiei nu există. În momentul în care partidele politice ajung la un consens, atunci se poate face această amendare foarte repede, anul viitor în martie, în aprilie, în mai, când va fi cazul, doar cu condiţia să nu deschidem alte subiecte, să nu încercăm să introducem alte elemente de amendare a Constituţiei”.
  • Grupul minorităţilor, Ovidiu Ganţ, vicelider: ”Ne dorim unanimitate politică în jurul subiectului, aşa cum am mai avut o dată în istoria noastră recentă, atunci când a fost vorba de ratificarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Nu suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari”.
  • PDL, Emil Boc, preşedinte: ”PDL susţine revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acordului interguvernamental de uniune fiscală. PDL susţine ca, odată cu revizuirea Constituţiei în vederea ratificării acordului de uniune fiscală, să se pună şi trecerea la parlament unicameral cu 300 de parlamentari”.
  • UNPR, Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare: ”Discutăm despre măsuri de austeritate, despre rigoare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, ceea ce este benefic pentru orice formulă de guvernare, indiferent de culoare politică. Sunt anumite limite pe care politicienii şi le asumă şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere legal. Este vorba de două dintre cele trei criterii de la Maastricht, care trec din zona obligaţiilor politice în cea a obligaţiilor de natură juridică”. Despre unicameral cu 300 de parlamentari: ”Avem un referendum care consacră o astfel de măsură şi, probabil, ar fi un semnal de responsabilitate din partea clasei politice ca atunci când se adresează societăţii româneşti cu un alt referendum să arate cel puţin faptul că au aplicat ceea ce a decis societatea ceva mai devreme”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: