vineri

19 aprilie, 2024

13 martie, 2018

Organizația World Values Survey (WVS) a publicat a șasea ediție a ”Hărții Culturale” a lumii, care plasează România în rândul societăților ghidate majoritar de instinctul de supraviețuire.

World Values Survey publică de 30 de ani studii sociologice, o dată la 4 ani fiind elaborată și Harta Culturală Inglehart – Welzel, care arată unde se situează populația fiecărei țări pe o dublă axă: secular vs tradițional, respectiv supraviețuire vs afirmare.

Comparând harta aferentă studiului din 1996 cu cea publicată acum, constatăm că România ”a înghețat” relativ în aceeași zonă a graficului, societatea românească fiind plasată, ca evoluție și mentalități, într-o enclavă a Ortodoxei, alături de Georgia și Armenia.

Harta Culturală și cele 2 axe: secular vs. tradițional și supraviețuire vs. afirmare


Pentru mai buna înțelegere a semnificațiilor Hărții Culturale, mai întâi cîteva precizări metodologice:

WVS a demonstrat de-a lungul anilor că încrederea oamenilor joacă un rol determinant în dezvoltarea economică, în apariția și consolidarea instituțiilor democratice și în măsura în care societățile au un guvern eficient.

Analizele efectuate pentru WVS de către politologii Ronald Inglehart și Christian Welzel pleacă de la premisa că există două dimensiuni majore ale variației culturale ce întrepătrunde lumea:

  • valorile tradiționale versus valorile secular-raționale
  • valorile bazate pe instinct de supraviețiuire versus valorile bazate pe dorința de afirmare

Harta Culturală a lumii este alcătuită prin interpretarea răspunsurilor date în cadrul unui chestionar foarte complex și plasează fiecare societate pe grafic în funcție de scorul înregistrat. Evoluția în timp a acestui scor arată drumul pe care o societate în parcurge către ideal: dorință de afirmare dublată de valori raționale.


Pe o axă:

Valorile tradiționale pun accent pe importanța religiei, pe legăturile părinte-copil, pe autoritate și pe valorile familiei tradiționale. Societățile care îmbrățișează aceste valori resping ideea de divorț, avort, euthanasie sau suicid. Aceste societăți au un ridicat grad de mândrie națională și abordări naționaliste.

Valorile secular-raționale sunt opuse celor anterioare. Societățile care promovează acest tip de valori sunt mai puțin preocupate de religie sau autoritate, divorțul și avortul fiind acceptate, iar euthanasia sau suicidul pot fi relativ acceptate.

Pe cealaltă axă:

Valorile bazate pe instinctul de supraviețiuire pun accent pe securitatea fizică și economică. Acest tip de societăți sunt legate de o perspectivă relativ etnocentrică și de un nivel scăzut de încredere și toleranță.

Valorile bazate pe dorința de afirmare acordă prioritate protecției mediului, promovează toleranța etnică, egalitatea de gen sau drepturile minorităților sexuale. În societățile conduse de dorința de afirmare se manifestă o cerere crescută a participării în procesele de decizie din viața politică și economică.

România în 2 hărți ale mentalității: semnificațiile

Harta aferentă studiului din 1996, (v. mai jos) trata distinct societățile abia ieșite din comunism, moment în care România era văzută ca o societate care se dezvolta mai mult în baza instinctului de supraviețuire, la fel ca Republica Moldova, Rusia, Ucraina.

Click pentru mărire

 

22 de ani mai târziu (v harta de mai jos, pentru 2018), am parcurs abia jumătate din drumul către ”punctul de inflexiune”, în care supraviețuirea și dorința de afirmare atârnă egal în balanță. Suntem, potrivit acestei hărți, o societate în care instinctul de supraviețuire este încă dominant, la fel ca în Iraq, Palestina sau în China.

Click pentru mărire

Potrivit analizei WVS,  pe axa valorile tradiționale vs. valori raționale stăm mai bine:

Suntem o societate comparabilă cu cea din Statele Unite, Canada sau Uruguai. Cu diferența notabilă că acestea din urmă sunt departe de noi, mult mai avansate, pe cealaltă axă: la instinctul de supraviețuire versus dorința de afirmare a individului în societate.

Sunt însă șanse ca următoarea analiză să găsească o Românie care involuează dacă vestita Coaliție pentru familie își duce planurile până la capăt cu ajutorul partidelor ce par deja să se încălzească pentru noile runde de alegeri ce demarează în 2019.

De remarcat faptul că religia joacă un rol determinant în evoluția unei societăți, iar din acest punct de vedere pare frapant că zona de evoluție socială înregistrată de România, Georgia și de Armenia este caracteristică societăților africano-islamice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. De 7-8 mii de ani locuitorii din această zonă au suportat invazii peste invazii . Este normal să fi dezvoltat un instinct de supraviețuire mai puternic decât țările de la marginea Euro -Asiei. Dacă nu făceau asta erau demult dispăruți .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. De 7-8 mii de ani locuitorii din această zonă au suportat invazii peste invazii . Este normal să fi dezvoltat un instinct de supraviețuire mai puternic decât țările de la marginea Euro -Asiei. Dacă nu făceau asta erau demult dispăruți .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: