22 decembrie, 2016

avioane de luptaRomânia dorește să formeze o a doua escadrilă de avioane multirol F 16. Ministrul apărării, Mihnea Motoc, a declarat Digi 24 că Bucureștiul negociază cu Statele Unite pentru 12 astfel de aparate de zbor.

Ministrul Motoc afirmă că se negociază direct cu producătorul american din cauză că statele aliate europene au anunțat că nu pot pune la dispoziția României numărul de avioane solicitat.

Mihnea Motoc, ministrul Apărării: „Din motive care ţin de evoluţia mediului general de securitate, niciunul dintre aceşti aliaţi nu poate să pună la dispoziţie o escadrilă întreagă de F-16. Ca atare, spre finalul anului ne-am orientat spre discuţii directe cu guvernul producătorului, guvernul Statelor Unite, care are o viziune cuprinzătoare. Vom pune cap la cap o ofertă pe care să o analizăm”.


Pentru 628 de milioane de euro, România a cumpărat de la Portugalia 12 avioane de tip F 16. În această sumă a intrat inclusiv armamentul, bombele, dar şi echipamentul de la sol cu ajutorul cărora aparatele F-16 sunt coordonate în misiuni.

Până la sosirea tuturor aparatelor de zbor F 16 cumpărate de România din Portugalia  și până la momentul la care acestea vor fi deplin operaționale iar echipajele și personalul tehnic va fi pregătit (data estimată fiind finalul anului 2017), operațiunile de Poliție Aeriană din România sunt asigurate de Forțele Aeriene ale SUA.

Primul contract de achiziție a 12 avioane militare multirol a fost demarat în 2004 și a fost finalizat în 2013, cu decizia de cumpărare a unor aparate F 16 din Portugalia.

Datele tehnice ale primei achiziții românești

Primele 6 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon au ajuns în octombrie 2016 la Baza 86 Aeriană de la Feteşti.


F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă interoperabilă cu cele din ţările membre ale NATO şi care a fost testată în luptă.

A fost produs în peste 4.500 de exemplare, este în dotarea a 27 de state (dintre care 10 sunt membre ale Alianţei), operează în 80 de baze aeriene şi au peste 40 de ani de experienţă operaţională, ceea ce asigură accesul la o piaţă foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb şi serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreţinere avantajoase.

România este cea de-a 27-a ţară care introduce în serviciu aeronavele F-16 Fighting Falcon, în cadrul programului Peace Carpathian urmând a fi livrate un total de 12 aeronave F-16 MLU în varianta de modernizare M5.2R.

Primelor şase aeronave sosite deja la Fetești, cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, li se vor alătura până la finalul anului alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon.

Ultimele trei vor intra în înzestrarea Forţelor Aeriene Române în anul 2017.

Pentru menţinerea unui nivel de capabilitate semnificativ al avioanelor aflate deja în serviciu, Statele Unite ale Americii şi ţările membre EPAF (Belgia, Danemarca, Norvegia, Olanda şi Portugalia) au dezvoltat, la începutul anilor ’90, programul de modernizare Mid-Life Update (MLU).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: