luni

6 mai, 2024

21 aprilie, 2022

România mai are de recuperat creanțe  549 mil. dolari și echivalentul a peste 1,6 mld ruble transferabile din creditele acordate dinainte de decembrie 1989, unor țări din Asia centrală, Africa, respectiv Cubei, potrivit unui raport care urmează să fie prezentat în ședința de guvern de joi.

Creanțele în dolari au scăzut cu 51% în 9 ani și, din cele de 549 milioane de dolari rămase au fost „soluționate și reglementate” creanțe de 307,75 milioane de dolari, care se află în diferite stadii de încasare din Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic.

Cuba deține toate creanțele în ruble trasferabile dar refuză „categoric începerea negocierilor pentru convenirea coeficientului de conversie rublă transferabilă/dolar SUA şi pentru stabilirea unor modalităţi de rambursare a obligaţiilor sale valutare”.


Aproape 44% din creanțele în dolari reprezintă creanţe care nu au fost soluţionate până în prezent din Sudan, Libia, Nigeria, R. Centrafricană, Somalia şi Tanzania.

Creanțe greu de încasat

Din creanțele care nu au fost soluționate, peste 183 de milioane de dolari (75,92% din totalul creanţelor nereglementate în prezent), sunt față de țări calificate ca eligibile pentru a primi asistenţă conform iniţiativei HIPC (ţări cu grad înalt de îndatorare, cele mai sărace din lume)”

Altele „fac parte deja din programul HIPC, la categoriile de „ţări afectate de conflicte” şi „ţări post conflicte”, care urmează să primească sprijin financiar suplimentar din partea organismelor internaţionale”, potrivit raportului citat.

Doar Libia și Nigeria nu fac parte din aceste categorii.


Dintre debitorii României, acordul de rambursare cu Irakul se desfășoară cel mai bine. A fost încasată suma de 680,2 milioane dolari SUA, din suma de 977,1  milioane, stabilită în urma reducerii datorii cu 80%.

Libia se află încă în tranziție politică și deocamdată, a propus să plătească 5 milioane de dolari din datoria de 45,5 milioane de dolari.

România urma să încaseze din R.P.D. Coreeană creanţe în valoare de 546.952 dolari SUA, prin export de mărfuri coreene în perioada 2007-2011, dar acordul nu a fot respectat de partea nord-coreană.

Cuba nu mai vrea să plătească nimic

„Poziția guvernului cubanez a fost de anulare 100% atâta timp cât rubla transferabilă a încetat să mai existe după desființarea CAER” (acordul multilateral de liber schimb al fostelor țări socialiste.

România nu a fost inclusă de clubul de la paris „alături de țările membre, la negocierile care au avut loc între clubul de la paris și partea cubaneză”.

La 12 decembrie 2015, Cuba a ajuns la un acord cu 144 din cele 20 de țări creditoare ale Clubului de la Paris cu privire la datoria restantă în sumă de 11,1 miliarde dolari SUA, prin care creditorii au fost de acord să anuleze o parte din datorie (90%).

„Din discuțiile care s-au purtat cu reprezentanții Clubului a reieșit că procesul negocierilor cu partea cubaneză a fost foarte rapid, astfel încât nu s-a formulat o întrebare la nivel oficial privind participarea României ca observator la reuniunile Grupului Creditorilor Cubei din cadrul Clubului de la Paris.”, spune raportul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: