România se află printre cele 13 state membre UE care produc energie electrică în centrale nucleare dar producția a ajuns sub cea a țărilor din regiune, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019.
Cu 11.280 GWh, țara noastră figurează în urma Bulgariei (16.555 GWh), Ungariei (16.288 GWh) și Slovaciei (15.282 GWh), la mare distanță de o economie cu PIB similar precum cea a Cehiei (30.246 GWh).
Cele 13 state care dețineau capacități nucleare operaționale au fost Franța (care a produs mai mult de jumătate din energia electrică obținută pe această cale la nivel european, respectiv 52,1%), Germania (9.8%), Suedia (8,6%), Spania (7,6%), Belgia (5,7%), Cehia (4%), Finlanda (3,1%), Bulgaria (2,2%), Ungaria (2,1%), Slovacia (2%), România (1,5%), Slovenia (0,8%) și Olanda (0,5%).
Explicația principală a reducerii capacității de producție nucleară la nivel continental a fost reorientarea Germaniei spre alte surse de energie, a cărei capacitate s-a diminuat considerabil față de anul 2000, de la circa 170 de mii GWh până la 70 de mii GWh (adică o scădere de aproape 60%).
La nivel regional nu s-au produs mari schimbări în ultimii zece ani analizați în raportul Eurostat, dar trebuie remarcat faptul că, în timp ce România a obținut un rezultat ceva mai slab (de la 11.623 GWh la 11.230 GWh, respectiv -3,4%), Bulgaria a obținut o creștere de aproape 9%, Cehia de 8% iar Ungaria de peste 3%.
Ar mai trebui amintit și faptul că, în afară de energia electrică, din procesul derulat în reactoarele nucleare rezultă și o cantitate importantă de căldură (doar o treime este utilizată pentru producerea de energie electrică). Restul poate fi utilizat, cu randamentul tehnologic de rigiare, pentru agricultură sau încălzire urbană. Și la acest capitol stăm mai slab decât țările vecine, cu doar 2.846 ktoe (mii tone echivalent petrol), comparativ cu 4.302 ktoe în Bulgaria, 4.106 ktoe în Ungaria sau 7.548 ktoe în Cehia.
De subliniat pentru orientarea strategică a țării noastre, România face parte dintre cele numai cinci state europene care au produs elemente primare de combustibil nuclear („fresh fuel elements” în lb. engleză), alături de Germania, Franța, Spania și Suedia. Pe fondul reducerii producției acestora cu 14,5% din 2010 încoace, România a obținut o creștere de 3,5% (doar Franța, cu +25,1%, și Suedia, cu +30,8%, au mai înregistrat creșteri.
În fine, trebuie semnalat că țara noastră deține singurele două reactoare nucleare din UE27 care utilizează uraniu natural și nu necesită îmbogățirea prealabilă a acestuia (motiv pentru care utilizează „apă grea”, conform tehnologiei canadiene CANDU).
Un răspuns
Din pacate se vad rezultatele „muncii ” de 30 de ani a celor care au „condus ” aceasta tara . Am pierdut mare parte din industrie , p e toate ramurile ei . Dintr-o tara care producea tevi speciale pentru centrale atomice , apa grea , scule de calitate superioara , locomotive , vagoane , linii de cale ferata , vapoare si putem continua cu exemplele , am ajuns sa fim ultimii din Europa .