miercuri

27 martie, 2024

30 noiembrie, 2020

Excedentul de capacitate de producție de energie electrică era, luni la ora 15.32, de peste 1000 de MW de energie electrică, și se datora producției turbinelor eoliene, care acopereau aproape un sfert din totalul producției.

Se consuma la o putere de 7.476 MW și se producea la 8.514 MW, din care 2.109 MW era producţia de energie eoliană, potrivit datelor în timp real privind starea sistemului energetic naţional, oferite de operatorul sistemului energetic Transelectrica (TEL).

Energia eoliană avea o pondere de 24% din total producție, urmată de energia hidro și de cea produsă pe gaze (câte 20%), de cea nucleară și din cărbune (peste 16% fiecare).


Ca urmare, România va avea mâine, 1 decembrie, cel mai mic preț spot al energiei electrice dintre toate piețele cu care este cuplată și ca atare va exporta masiv.

Piața pentru Ziua Următoare este, mâine, cea mai ieftină dintre toate celelalte cu care funcționează în regim cuplat – Ungaria, Cehia și Slocavia, potrivit e-nergia.

Prețul mediu de închidere al pieței spot pentru ziua de 1 decembrie este, în România, de 54,3 euro/MWh, sub cel din Ungaria (60,4 euro).


Dar dacă electricitatea din România a mai fost deseori mai ieftină decât cea din Ungaria,, situație care s-a mai întâlnit, „mai rar prețul din România este mai mic decât cel din Slovacia (60,42 euro) și chiar și decât cel din Cehia (tot 60,42 euro), în condițiile în care rețeaua cehă este conectată direct la cea din Germania, de unde vine, tradițional, energie mai ieftină în majoritatea timpului”, potrivit sursei citate.

Piețele de electricitate pentru ziua următoare (spot) din România, Ungaria, Cehia și Slovacia (deja cuplate între ele prin preț) urmează să se cupleze și cu cele din Austria, Germania și Polonia.

(Citiți și: „Piața spot de electricitate din România se va cupla și cu Austria, Germania și Polonia”)

Testele vor începe în ianuarie 2021, potrivit unui anunț al Transelectrica (TEL).

În octombrie, preţul mediu al energiei electrice pe piaţa spot (pentru Ziua Următoare – PZU) a bursei OPCOM, a scăzut cu 25,07% în octombrie față de aceeași lună a anului trecut, până la 204,3 lei / MWh, potrivit unui raport al acesteia.
OPCOM este o flilală a operatorului sistemului național de electricitate Transelectrica (TEL).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: