luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 martie, 2020

cel mai mare producător de porumbRomânia s-a situat în 2019 pe primul loc în Uniunea Europeană atât privind suprafaţa cultivată cât şi producţia realizată de porumb boabe şi floarea soarelui, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi. Dacă România este cel mai mare producător de porumb și floarea soarelui din UE, la grâu s-a situat pe locul 4, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.

Tot pe locul 4 s-a situat şi la suprafaţa cultivată cu cartofi, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul 7 la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.

Suprafaţa cultivată a crescut în 2019 la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la leguminoase pentru boabe şi legume, faţă de anul precedent.


Producţia agricolă vegetală a crescut la leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi legume, în anul 2019 faţă de 2018.

cel mai mare producător de porumb

România, cel mai mare producător de porumb și de floarea soarelui. Detalii:

  • suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, faţă de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar).
  • suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafaţa cultivată cu grâu 38,8%.
  • producţia de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producţiei la porumb boabe.
    la leguminoase pentru boabe, producţia a urcat cu 27,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.
  • producţia la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deşi suprafaţa cultivată a crescut cu +3,4%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiţă (-47,1%) şi soia boabe (-20,6%).
  • suprafaţa cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 10,2%, faţă de anul precedent.
  • producţia de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent.
  • producţia de struguri a scăzut cu 15%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar cu 15,5%, faţă de anul precedent.
  • producţia de fructe din livezi s-a redus cu 10,7%, din cauza scăderii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: