luni

15 iulie, 2024

3 martie, 2021

România a contribuit la introducerea ilegală pe piața europeană a unor cantități de gaze refrigerante (HFC, hidrofluorocarbonați) echivalente cu 16,3 milioane de tone de dioxid de carbon.
În topul ţărilor europene care au înregistrat importuri crescute de HFC, România ocupă locul al patrulea, după Austria, Letonia şi Malta, iar valoarea importurilor este cu 16% peste cota permisă din punct de vedere legal începând din 2018., conform unui raport al Agenţiei de Investigare a Mediului (EIA), citat de firma de consultanță în domeniu EMG Invest și Agerpres.

În România, dintre cele aproape 1.166 de companii active în domeniul frigului,  mai puţin de 100 au solicitat şi utilizează cota de importator şi cota de autorizaţie pentru import de echipamente preîncărcate.

Cele mai recente statistici sugerează că piaţa neagră a furnizat până la 34 de milioane de tone echivalente de HFC în 2018, iar tendinţa este de creştere, odată cu înăsprirea cotei UE care a intrat în vigoare în ianuarie 2021, potrivit EMG Invest.


EMG Invest este o  companie care asigură consultanţă şi suport pentru toţi operatorii economici care utilizează gaze refrigerante cu efect de seră, potrivit Agerpres.

Legislație incompletă

„Pentru a împiedica importurile ilegale, este necesar ca legislaţia din România să permită nu doar verificarea legitimităţii mărfurilor importate, ci să asigure trasabilitatea pentru întregul lanţ de aprovizionare. În acest sens, am iniţiat o campanie de cotă prin care comercianţii şi distribuitorii sunt informaţi şi încurajaţi să aplice pentru cota F-Gas (emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră – n. r.), pentru a-şi face singuri importurile şi a renunţa la achiziţiile de gaz ilegal din piaţă”, „, a declarat Amalia Păvălucă, director general şi fondator EMG Invest.

Acestei inițiative s-au alăturat 30 de companii noi, „ceea ce este un real succes dacă ne gândim că, în ultimii ani, media firmelor româneşti care au solicitat şi utilizează cota F-Gas este egală cu numărul de companii noi înscrise în decursul a două luni”, potrivit sursei citate.

„Piaţa neagră a HFC are consecinţe devastatoare pentru afaceri, indivizi şi mediu. Pe lângă susţinerea activităţii infracţionale, orice companie implicată se expune unor riscuri grave de siguranţă, deoarece nimeni nu poate garanta calitatea cilindrilor importaţi ilegal sau a conţinutului acestora. Cercetările arată că 83% dintre cei care formează lanţul valoric al agenţilor frigorifici ştiu despre acest comerţ ilegal, iar 72% au primit cilindri de unică folosinţă, care sunt interzişi în Europa”, susţine Amalia Păvălucă.


În luna iulie a anului trecut, 76 milioane de tone de substanţe chimice dăunătoare, utilizate în industria frigorifică, au fost oprite de autorităţile române înainte să ajungă în Europa, a anunţat Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), menţionează compania de consultanţă.

Cotele de folosire a HFC în scădere

Gazele refrigerante cu efect de seră au un potenţial ridicat de încălzire globală, astfel încât Uniunea Europeană s-a angajat să le reducă treptat printr-un sistem de cote gestionate în cadrul Regulamentului privind gazele F, înlocuindu-le cu agenţi frigorifici naturali cu potenţial de încălzire mult mai mic. Astfel, de la o scădere de 55% în 2021, se va ajunge la 79% în 2030.

„Agenţii frigorifici HFC nu ar trebui interzişi, atâta timp cât înlocuitorii propuşi – variantele ecologice de agenţi refrigeranţi – sunt la preţuri necompetitive. Actualul Regulament privind gazele F trebuie să fie aliniat la Protocolul de la Montreal: în prezent, ultima reducere treptată a HFC în Regulamentul UE privind gazele F este programată pentru 2030, în timp ce pentru Protocolul de la Montreal este pentru 2036″, a adăugat Păvălucă.

EMG Invest este o companie care, prin auditorii independenţi acreditaţi să verifice situaţiile financiare în conformitate cu legislaţia din România, validează şi verifică emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră (F-Gas). În strânsă colaborare cu experţi din Uniunea Europeană, specialiştii companiei sprijină operatorii economici care utilizează HFC în demersurile pentru implementarea corectă a legislaţiei în domeniu, mai spune Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: