Nouă persoane publice și politice încearcă să scape de titlul de doctor obținut la Academia Națională de informații :
E vorba de fostul ministru de interne Radu Stroe,
fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară,
procurorul general adjunct al României,Bogdan Licu,
fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu,
fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu,
fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose,
fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onţanu,
fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea
și fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu,
au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI.
Informația este publicată vineri de româniacurată.ro, un comunicat al Academiei de Informații ”Mihai Viteazul” confirmând, tot vineri, demersul celor nouă, dar fără a-i nominaliza.
De precizat că toți cei 9 care au decis să renunțe la titlul academic l-au avut conducător de doctorat pe fostul vicepremier Gabriel Oprea.
Potrivit comunicatului:
În baza mandatului stabilit de factorii de decizie ai comunităţii academice din cadrul Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul”, Consiliul Științific al academiei a finalizat activitatea de evaluare a respectării standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.
Consiliul Ştiinţific a luat notă de faptul că, în perioada de referinţă analizată, aspecte referitoare la calitatea şi consistenţa activităţii de cercetare, în special la nivelul Şcolii Doctorale, au făcut obiectul unor luări de poziţii în spaţiul public, în maniere preponderent negative, cu trimiteri la suspiciuni referitoare la existenţa plagiatului în conţinutul unor teze.
Pe parcursul analizei, Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale.
Rezultă că Academia consideră că renunțarea la titlul de doctorat anulează, prin efectul legii, obiectul cercetării suspiciunilor de plagiat.
De menționat că, aflat în urmă cu ceva vreme în aceeași situație, și Victor Ponta a anunțat renunțarea la titlul de doctorat, demers care însă nu s-a concretizat din cauza absenței din legislație a prevederilor specifice acestei situații. Dosarul de plagiat al tezei de doctorat a lui Victor Ponta se află în continuare pe masa de lucru a CNATDCU.
cursdeguvernare.ro va reveni asupra implicațiilor legale și mizelor acestei acțiuni a Academiei de Informații a SRI.