Ministerul Apărării Naționale alocă 3,7 miliarde de lei pentru a cumpăra, începând cu anul viitor, „autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU, cunoscute sub numele de TAB-uri), conform unor documente referitoare la această achiziție.
Primele 279 vor fi importate de la compania ce va câștiga licitația, restul urmând să fie produse în România, precizează Nota de fundamentare a HG referitoare la achiziție.
„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare ATBTU cu performanțe ridicate”, mai arată nota de fundamentare, care precizează că TAB-urile sunt indispensabile MApN, „având în vedere mediul de securitate internațional precum și diversitatea situațiilor în care este posibil să se intervină cu trupe”.
Durata minimă de viață a unui TAB este de 15 ani.
Condițiile dorite în viitorul caiet de sarcini și, ulterior, contract:
- Realizarea liniei de producție, pentru ca, începând cu produsul nr. 279, TAB-urile să fie fabricate în România (producție și integrarea componentelor produse în țară și străinătate).
- Dezvoltarea unor linii de fabricație pentru ca operatorii economici din industria națională de apărare să producă, încî de la primul produs livrat, sistemul de comunicații și informatică, suita de aplicații software de comandă control, echipamente optoelectronice, sistemul de avertizare și reacție împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului.
- Începând cu produsul nr.279, firmele românești de apărare să producă și: carcasa blindată, șașiul, sistemele de armament, sistemul de protecție împotriva incendiilor, scaunele, parbrizul și geamurile blondate, cablajele.
- Mentenanța pe ciclul de viață se va realiza în România, „astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului României”.
Blindatele vor fi folosite pentru:
- operațiuni de tip combat – pentru neutralizarea amenințărilor majore
- operațiuni de tip securitate – pentru facilitarea stabilizării
- operațiuni în sprijinul păcii
Vor fi cumpărate 1.059 de blindate, într-un interval de cinci ani, din care:
- 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre
- 22 către Forțele Aeriene
- 16 către Forțele Navale
- 49 la Comandamentul Logistic Întrunit
- 40 la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică
- 51 la Comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale
Guvernul României a adoptat, în 2017, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems.