România este țara membră UE cu cei mai mulți elevi la un cadru didactic din ciclul primar de învățământ, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un număr de 19,5 elevi per învățător, ne situăm peste Cehia și Franța (ambele cu 19,2 elevi), cu mult deasupra valorii medii pe întreaga Uniune, de doar 13,6 elevi.
La polul opus, Luxemburg a consemnat doar 9 elevi/cadru didactic. Foarte aproape s-a situat Grecia (9,2 elevi), urmată de patru state din fostul bloc estic: Polonia (9,6 elevi), Ungaria (10,2 elevi), Slovenia (10,3 elevi) și Lituania (11,2 elevi). De reținut prin prisma argumentelor referitoare la nivelul de dezvoltare economică și efortul financiar, Bulgaria se plasează la o diferență minimă de media UE, cu 13,7 elevi/învățător.
În 2018, se consemnau circa 24,5 milioane de elevi și 1,8 milioane de cadre didactice pe ansamblul Uniunii. Învățământul primar corespunde nivelului de clasificare internațională ISCED 1 și vizează ciclul început la vârste cuprinse între 5 și 7 ani, conceput să ofere cunoștințe de bază în scriere, citire și matematică, împreună cu noțiuni elementare de istorie, geografie, științe ale naturii și sociale, artă și muzică.
Chestiunea numărului de personal care asigură această educație de bază este de maximă importanță în contextul deschiderii anului școlar pe fondul pandemiei și al posibilelor cazuri de boală care ar apare în rândurile cadrelor didactice.
Degeaba s-ar asigura toate condițiile și se vor lua măsuri eficiente de distanțare dacă nu va avea cine să deruleze procesul de învățământ.