sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 martie, 2021

România a fost condamnată marți de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) din cauza expulzării din motive de securitate națională a unui cetățean tunisian, fără să-i comunice însă cauzele. Persoana respectivă a obținut la Strasbourg despăgubiri morale de 5.000 de euro.

„Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii”, arată CEDO, citată de AFP și preluată de Agerpres.

Cei şapte judecători care au deliberat în dosar au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr. 7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor.


Reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru „viaţă familială” valabil până în 2015.

În 2012, justiţia română l-a declarat „persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani.

„Parchetul arăta că – potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii – existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”, continuă Curtea. Avocatului său nu i s-a dat acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012.

„Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, relevă instanţa.


CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: