joi

28 martie, 2024

20 septembrie, 2018

Cele mai mari întreruperi de întreruperi de electricitate din Uniunea Europeană se înregistrează în România, cu și fără cele întreruperile planificate, potrivit celui mai recent raport al Consiliului European al Reglementatorilor din Energie (CEER).

Pe de altă parte, distribuitorii de electricitate din România au avertizat că ar putea investi mai puţin, după ce Autoritatea Naţională de Regelementare în Energie (ANRE) a anunţat că le va reduce rata reglementată de rentabilitate.

România a înregistrat 290 de minute de întreruperi neplanificate pe consumator şi 474 de minute inclusiv întreruperile planificate, dar fără cele cauzate de evenimente excepţionale, potrivit datelor CEER pe 2016, actualizate în ultimul său raport.


Aceasta este valoarea indecelui SAIDI (System Average Interruption Duration Index) care, împreună cu indecele privind frecvenţa întreruperilor (SAIFI) constituie reperul calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice.

Dintre ţările Europei Centrale şi de Est, Slovenia a înregistrat mai puţin de 2 minute de de întreruperi neplanificate, Cehia doar 73 de minute, Ungaria numai 75 de minute, Croaţia 102 minute și Polonia 180 de minute .

România are cea mai semnificativă contraperformanţă şi la frecvenţa întreruperilor neplanificate cu excepţia celor excepţionale. Pentru CEER evenimentele excepţionale sunt toate cele de care nu este responsabil operatorul, inclusiv cele cauzate de vreme.

Indicele de frecvență a întreruperilor de electricitate în România (planificate și neplanificate) este de 4,48, de departe cel mai mare din UE şi mult peste al doilea cel mai mare, al Poloniei, de 3,45.

Perspective incerte


Indicii contraperformanţelor româneşti sunt în scădere, dar perspectiva de continuare a acestei scăderi este incertă, pe fondul disputei dintre ANRE şi distribuitorii de electricitate pe tema ratei reglementate de rentabilitate (RRR).

Cei patru distribuitori de energie (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) au avertizat că vor reduce investiţiile, pentru că nu vor mai face profit, ca urmare a reducerii drastice a ratei RRR de 5,66% pentru investiţiile vechi şi 6,66% pentru cele noi, în următorii cinci ani.

ANRE forţează o reducere a tarifului de distribuţie cu 10%, dublă faţă de propunerea companiilor. Rata este de 7,7% acum.

Rețelele de distribuție de electricitate din România au nevoie de investiţii totale, pe termen lung, de peste 10 miliarde de euro, potrivit evaluărilor Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: