5 aprilie, 2014

România solicită Comisiei Europene peste 300 de milioane de euro, pentru acoperirea pagubelor provocate de fenomenele meteorologice extreme de la sfârşitul iernii 2013 – 2014, anunţă Agerpres.

Autorităţile române au trimis Comisiei Europene o cerere pentru sprijin financiar de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acoperi costurile de remediere a pagubelor provocate de fenomenele meteorologice extreme din ultima parte a iernii. Pagubele au fost evaluate la 327,9 milioane de euro, iar solicitarea a ajuns la CE vineri.

„România a depus o cerere pentru fenomenele extreme din timpul iernii cu care s-a confruntat țara la sfârșitul lui ianuarie și începutul lui februarie acest an. Pagubele totale directe declarate sunt de 327,9 milioane de euro. Suma reprezintă 41,8% din pragul pe care îl are România pentru catastrofe majore, de 783,738 milioane de euro”, a declarat Shirin Wheeler, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, citată de Agerpres.


Regulamentul FSUE definește catastrofele majore drept cele care au provocat daune care depășesc un prag specific pentru fiecare țară și este definit a fi de 0,6% din Venitul Național Brut (VNB) sau 3 de miliarde de euro. În cazul României pragul de 0,6% din VNB este de 783,738 milioane de euro.

„De aceea, cererea este depusă în baza criteriilor pentru dezastre regionale și va fi evaluată în conformitate cu condițiile regulamentului din 2002, încă în vigoare, conform cărora majoritatea populației din regiune trebuie să fie afectată și să existe dovezi ale unor repercusiuni lungi și grave asupra condițiilor de viață și a stabilității economice a regiunii”, a mai explicat Shirin Wheeler, referindu-se la cererea României, care a ajuns vineri la Comisia Europeană.

Slovenia a depus și ea vineri o cerere de mobilizare a FSUE pentru pagubele provocate de gheață și de furtuni în această iarnă, declarând pagube de 427,8 milioane de euro. Valoarea totală a pagubelor reprezintă 204,6% din pragul aplicat Sloveniei, de 209,587 milioane de euro, motiv pentru care cererea acestui stat va fi evaluată în conformitate cu criteriile pentru catastrofe majore.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: