12 mai, 2018

Mii de persoane au protestat vineri în Turcia față de apropiata mutare a ambasadei americane din Israel

UPDATE: Ministerul român de Externe a confirmat sâmbătă, printr-un comunicat, blocarea unei declarații critice la adresa deciziei SUA privind ambasada sa din Israel. Textul declarației UE era lipsit de echilibru, explică MAE.

Prezentăm integral punctul de vedere al MAE:

Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.


Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia.

În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini.

***

România, Cehia şi Ungaria au blocat împreună o declaraţie prin care cele 28 de state membre UE ar fi urmat să critice mutarea la Ierusalim a Ambasadei americane din Israel. Autoritatea Palestiniană a anunțat că vor fi luate măsuri legale împotriva fiecărui stat care-și va reloca ambasada de la Tel Aviv.


Informaţia privind acțiunea comună a celor tre state din estul Europei a fost făcută publică de postul israelian Canal 10, citat de Digi24.

Iniţiativa declarației UE blocată de România, Cehia și Ungaria a aparţinut Franţei şi a fost susţinută de mai multe state. Documentul conţine trei puncte, potrivit presei israeliene: primele două fac referire la statutul Ierusalimului, iar al treilea împiedica statele UE să urmeze exemplul SUA şi să-şi mute ambasadele.

Declarația UE urma să fie publicată în numele şefului diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Scopul era de a prezenta poziţia europeană comună împotriva relocării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Însă România, Ungaria şi Cehia nu au vrut să susţină declaraţia comună, astfel că ideea a fost compromisă.

Până acum, doar SUA, Guatemala și Paraguay au anunțat oficial mutarea la Ierusalim a ambasadei de la Tel Aviv.

Reacția Autorității Palestiniene: Măsuri legale împotriva fiecărui stat care-și va reloca ambasada de la Tel Aviv

Într-un comunicat de presă, Ministerul palestinian de Externe condamnă poziţia adoptată de cele trei ţări, care, spun oficialii palestinieni, contravine politicilor Uniunii Europene:

”Poziția celor trei state intră în contradicție totală cu politica UE și reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, a rezoluțiilor ONU, a convențiilor de la Geneva și a principiilor drepturilor omului”.

Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele care vor urma.

Mai mulți diplomați europeni refuză să participe la ceremonia relocării ambasadei SUA în Israel 

Inaugurarea noului sediu al misiunii diplomatice americane din Israel va avea loc luni, 14 mai, dar președintele Donald Trump nu va participa la ceremonie.

Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la acea ceremonie, însă postul Hadashot TV a relatat că mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv cei din Marea Britanie, Franţa şi Germanianu vor participa.

„Este un pic ciudat să ne invite la un eveniment la care ne opunem şi pe care îl condamnăm. Americanii au fost mai abili şi au ştiut dinainte să nu ne invite ca să nu se facă de ruşine”, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de Hadashot TV.
Ministerul de Externe israelian a transmis că „30 din 86 de ambasadori” au răspuns afirmativ la invitaţie.

Proteste în mai multe capitale față de mutarea la Ierusalim a ambasadei SUA

Mii de persoane au demonstrat vineri în mai multe capitale ale lumii, din cauza apropiatei relocări a ambasadei SUA de la Tel Aviv.

În Iordania, au participat la demonstrație aproximativ 7.00- de iordanieni, palestinieni și membri ai Frăției Musulmane.

La Istanbul, câteva mii de persoane au participat la un marș de protest, purtând steaguri ale Turciei și palestinei.

România – diferențele de poziționare dintre coaliția guvernamentală și Președinție

În România, intenția lui Liviu Dragnea de a urma exemplul SUA a iscat o polemică importantă, deoarece președintele Klaus Iohannis nu a fost consultat în această chestiune, deși este principalul actor în domeniul politicii externe.

În ceea ce privește UE, Comisia Europeană a reacționat la scurt timp după anunțul lui Liviu Dragnea:

„Poziția Uniunii Europene este binecunoscută și clară. În timp ce în presă au apărut informații care indică o astfel de mutare, notăm in același timp declarația președintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziția României rămâne neschimbată.

Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: