marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 decembrie, 2021

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 10 luni din 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+19%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+22%), cronicizarea minusului în schimburile externe a dus la un rezultat de -19,8 miliarde de euro.

Astfel, țara noastră a consemnat o amplificare cu 4,7 miliarde euro sau peste 30% a rezultatului negativ față de aceeași perioadă din primul an al pandemiei. Pentru referință, menționăm că toate țările și-au înrăutățit performanțele din comerțul exterior dar pe minus au ajuns doar Bulgaria (cu deficit de șase ori mai mic decât al nostru) și România.

Practic, în contextul recrudescenței crizei induse de pandemie și a revenirii greoaie a marilor economii occidentale partenere, Cehia, Polonia și Slovacia nu au făcut altceva decât să-și mai reducă din plusurile înregistrate sistematic în ultimii ani iar Ungaria a păstrat o balanță echilibrată a schimburilor externe.


Fapt notabil, cu o economie axată puternic pe industria auto, Slovacia a reușit să obțină „scoruri” favorabile între ratele de creștere pe piața unică la exporturi față de importuri (18% – 16%), în timp ce România a pierdut „meciul” (18% -21%) și a trecut de pe plus pe minus chiar pe segmentul comerțului cu autoturisme.

De remarcat și creșterea semnificativă a importurilor pe segmentul extra-UE pe toată regiunea din care facem parte (cu România sub Cehia și Ungaria dar mai bine decât Polonia, Bulgaria și Slovacia), urmare îndeosebi a majorării prețurilor la resursele energetice. Din păcate, aici a contat efectul de bază, deși nu am avut un ritm de creștere al exporturilor mult sub cel al importurilor.

Doar Germania și-a majorat excedentul

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, doar Germania (+7,8 miliarde euro) și-a majorat excedentul comercial, cel al Italiei s-a redus semnificativ ( cu 4,5 miliarde euro, dar a rămas la un respectabil nivel de +45,1 miliarde euro) iar Franța s-a adâncit în domeniul negativ ( -14,2 miliarde euro, până la aproape -85 miliarde euro).

Pe ansamblul Uniunii excedentul comercial din primele 10 luni ale lui 2020, de 28,2 miliarde euro, s-a transformat într-un deficit de -4,2 miliarde euro pe primele 10 luni din 2021.Totuși, Eurozona a păstrat un mic plus de la începtul anului curent (+3,6 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2021, de la +29,8 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2020).


Una peste alta, România are o poziție slabă în context regional, deși a păstrat trendul majorității statelor membre UE. Dezechilibrul în creștere semnificativă din comerțul exterior are implicații și pe majorarea deficitului de cont curent, expandat deja cu circa 50% pe primele zece luni din 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent.

De aceea, nu trebuie să mire creșterea dobânzilor la împrumuturile externe, presiunea pe cursul de schimb și amenințarea permanentă cu reducerea ratingului investițional, aflat la limita de recomandare pentru investiții și menținut cu multă bunăvoință doar pentru că figurăm drept lider european al estimărilor de creștere economică pentru anul în curs.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: