marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2011

Parlamentul a votat marţi înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene şi numirea în fruntea acestuia a lui Leonard Orban – fost comisar european şi mai apoi consilier al lui Traian Băsescu.

Noul minister are însă de gestionat una din cele mai dificile situaţii în guvernul Boc: eşecul atragerii de fonduri europene. Situaţia la zi:

  • Aprilie 2011: un audit al Comisiei Europene constată primele nereguli pe Programul Operaţional Regional. Sunt adunate datele, se aşteaptă raportul.
  • Mai 2011: Emil Boc îi scrie lui Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Euroepene, îi prezintă un „Plan de acţiune pentru creşterea absorbţiei” fondurilor şi-i scrie de numirea lui Daniel Vătafu pe postul de coordonare a fondurilor de coeziune. Este prima încercare de-a crea un organism care să aibă o privire de ansamblu a problemelor şi blocajelor din sistem.
  • Iunie 2011: Manuel Barroso îi scrie lui Emil Boc. Scrisoarea (publicată în exclusivitate de cursdeguvernare.ro) exprimă îngrijoraea liderului de la Bruxelles cu privire încetineala guvernului de la Bucureşti şi avansează o cifră: 3% este rata reală de absorbţie a fondurilor nerambursabile de care poate beneficia România.
  • Iunie 2011: Comisia Europeana suspendă plăţi de 800 de milioane de euro, ca urmare a raportului auditului din aprilie. Elena Udrea (prin ministerul căreia se derula programul operaţional) şi Liviu Dragnea se acuză reciproc în presă.
  • Apare ideea înfiinţarii unui minister care să gestioneze fondurile europene. Emil Boc cere Direcţiei de Afaceri Europene un studiu pe ţările care şi-au creat astfel de organisme. Sunt luate în calcul variantele poloneză (cu fondurile administrate prin Ministerul dezvoltării) şi cea bulgară (cu un minister separat). vacanţa parlamentară amână torul pentru toamnă.
  • Septembrie 2011: Coaliţia decide înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, Leonard Orban este propus pentru portofoliu, parlamentul aprobă.

Ce promite Leonard Orban să facă:

  • Prioritatea este deblocarea banilor pe care Comisia Europeană i-a oprit de la plăţi, iar România nu a mai trims facturile spre decontare. Leonard Orban a promis la audierea sa în faţa Comisiilor de specialitate din Parlament că în următoarele luni va elabora un cod de conduită împotriva conflictelor de interese cum a fost cel în care s-a aflat fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş.
  • Creşterea rapidă a ratei de absobţie. Potrivit datelor prezentate de Leonard Orban comisiilor, rata de absorbţie este, la această oră, de 3,7 la sută, reprezentând 716 milioane de euro. Orban şi-a stabilit criteriile de performanţă de 1,9 miliarde de euro până la finalul lui 2012 şi la 8,6 miliarde de euro până la finalul anului 2013.
  • Pentru a creşte randamantul atragerii de fonduri, Leonard Orban va apela la redistribuirea acestora în cadrul programelor operaţionale, în funcţie de priorităţi şi de capacitatea reală de absorbţie.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: