vineri

26 aprilie, 2024

20 septembrie, 2011

Parlamentul a votat marţi înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene şi numirea în fruntea acestuia a lui Leonard Orban – fost comisar european şi mai apoi consilier al lui Traian Băsescu.

Noul minister are însă de gestionat una din cele mai dificile situaţii în guvernul Boc: eşecul atragerii de fonduri europene. Situaţia la zi:

  • Aprilie 2011: un audit al Comisiei Europene constată primele nereguli pe Programul Operaţional Regional. Sunt adunate datele, se aşteaptă raportul.
  • Mai 2011: Emil Boc îi scrie lui Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Euroepene, îi prezintă un „Plan de acţiune pentru creşterea absorbţiei” fondurilor şi-i scrie de numirea lui Daniel Vătafu pe postul de coordonare a fondurilor de coeziune. Este prima încercare de-a crea un organism care să aibă o privire de ansamblu a problemelor şi blocajelor din sistem.
  • Iunie 2011: Manuel Barroso îi scrie lui Emil Boc. Scrisoarea (publicată în exclusivitate de cursdeguvernare.ro) exprimă îngrijoraea liderului de la Bruxelles cu privire încetineala guvernului de la Bucureşti şi avansează o cifră: 3% este rata reală de absorbţie a fondurilor nerambursabile de care poate beneficia România.
  • Iunie 2011: Comisia Europeana suspendă plăţi de 800 de milioane de euro, ca urmare a raportului auditului din aprilie. Elena Udrea (prin ministerul căreia se derula programul operaţional) şi Liviu Dragnea se acuză reciproc în presă.
  • Apare ideea înfiinţarii unui minister care să gestioneze fondurile europene. Emil Boc cere Direcţiei de Afaceri Europene un studiu pe ţările care şi-au creat astfel de organisme. Sunt luate în calcul variantele poloneză (cu fondurile administrate prin Ministerul dezvoltării) şi cea bulgară (cu un minister separat). vacanţa parlamentară amână torul pentru toamnă.
  • Septembrie 2011: Coaliţia decide înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, Leonard Orban este propus pentru portofoliu, parlamentul aprobă.

Ce promite Leonard Orban să facă:

  • Prioritatea este deblocarea banilor pe care Comisia Europeană i-a oprit de la plăţi, iar România nu a mai trims facturile spre decontare. Leonard Orban a promis la audierea sa în faţa Comisiilor de specialitate din Parlament că în următoarele luni va elabora un cod de conduită împotriva conflictelor de interese cum a fost cel în care s-a aflat fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş.
  • Creşterea rapidă a ratei de absobţie. Potrivit datelor prezentate de Leonard Orban comisiilor, rata de absorbţie este, la această oră, de 3,7 la sută, reprezentând 716 milioane de euro. Orban şi-a stabilit criteriile de performanţă de 1,9 miliarde de euro până la finalul lui 2012 şi la 8,6 miliarde de euro până la finalul anului 2013.
  • Pentru a creşte randamantul atragerii de fonduri, Leonard Orban va apela la redistribuirea acestora în cadrul programelor operaţionale, în funcţie de priorităţi şi de capacitatea reală de absorbţie.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: