duminică

21 aprilie, 2024

27 mai, 2020

România are o pondere de 3,7% a angajaților în sectorul utilităților publice din totalul angajaților cu vârstă de peste 15 ani și se clasează la acest capitol după Croaţia (4,8%) și Bulgaria (3,8%), potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.

Cifra nu reprezintă atât un indicator al dezvolării sectorului de utilități, cât unul al productivității reduse, atâta vreme cât țări cu sectoare dezvoltate au ponderi mult mai mici, iar media Uniunii Europene este de 2,3%.

Țările cu cea mai mică pondere a angajaţilor din sectorul utilităţilor publice sunt: Olanda (1,4%), Danemarca şi Austria (ambele cu câte 1,7%), Germania, Finlanda şi Suedia (toate cu câte 1,8%).


Alte state membre cu o pondere mare a angajaţilor sunt Grecia (3,4%) şi Polonia (3,2%).

Aproximativ 4,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate, în anul 2019, în sectorul utilităţilor publice din UE.

Sectorul utilităţilor publice acoperă furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat (31% dintre angajaţii din sector), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (22%), telecomunicaţii (19%), vânzarea cu amănuntul a combustibililor auto în magazine specializate (10%), colectarea, tratarea şi furnizarea apei (9%), fabricarea produselor din petrol rafinat (4%), canalizare (3%), activităţi de gestionare a deşeurilor şi de depoluare (1%), extracţia de ţiţei şi gaze naturale (1%), activităţi de sprijinire a extracţiei petrolului şi a gazelor naturale (1%).

Sectorul utilităţilor publice este dominat de bărbaţi, cu aproape trei sferturi (73%) din totalul angajaţilor, în 2019.


Majoritatea celor care lucrau în acest sector au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani (40%), în timp ce 1 din 3 (respectiv 33%) are 50 de ani sau mai mult, iar peste un sfert (27%) au vârsta între 15 – 34 de ani.

Eurostat spune că regiunile din UE cu cea mai ridicată pondere ridicată a angajaţilor din sectorul utilităţilor publice sunt: Macedonia de Vest, în Grecia (5,8%), Sud-Vest Oltenia, în România (5,6%), Nord-Vest, în Bulgaria (5,4%).

Cea mai scăzută pondere, de sub 1,1%, au au landurile Austria Superioară, Giessen în Germania şi regiunile Brabantul de Nord şi Limburg, în Olanda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: