duminică

21 aprilie, 2024

31 mai, 2021

Guvernul pregătește cadrul legal pentru a putea a vinde altor țări dozele de vaccin anti-Covid AstraZeneca pe care România le primește conform contractului semnat prin UE.

Românii sunt în continuare reticenți în privința imunizării cu acest ser, iar celelalte trei vaccinuri sunt suficiente pentru a acoperi cererea tot mai scăzută. Conform reglementărilor europene, statele membre pot dona dozele suplimentare sau le pot vinde, fără a face profit.

„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, duminică seara, la Digi24.


Cadrul legal necesar pentru ca România să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern.

În momentul de față, România are un surplus de aproximativ 1,7 milioane de doze de vaccin Vaxzevria – AstraZeneca. A primit 2.438.880 de doze de vaccin, din care au fost administrate 743.956 doze. Restul se află la Institutul Cantacuzino, pe stoc, așteptând să fie livrate, iar câteva sute de mii au fost donate Republicii Moldova.

Românii continuă să evite imunizarea cu serul dezvoltat de Universitatea Oxford și gigantul AstraZeneca, după controversele apărute în legătură cu o formă rară de tromboză ce ar fi fost provocată de acest vaccin (cu o frecvență de mai puțin de 10 cazuri la un milion de persoane vaccinate). Pe de altă parte, România dispune de suficiente doze din celelalte trei vaccinuri – BioNtech/Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna -, întrucât au mai rămas puține persoane care acceptă vaccinarea.

Potrivit reglementărilor la nivelul UE, țările care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări și, de asemenea, pot să le revândă, fără a avea însă voie să facă profit. 


OMS a recomandat, de altfel, statelor bogate să doneze cantitățile suplimentare de vaccinuri, în contextul în care mai puțin de 2% din populația țărilor sărace a fost vaccinată împotriva Covid-19.

Prin programul COVAX au fost asigurate doar 72 de milioane de doze distribuite în 126 de țări, începând cu luna februarie.

„Sunt suficiente doze doar pentru 1% din populația acestor țări”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. Directorul OMS a cerut țărilor să doneze doze de vaccin către COVAX pentru a permite inocularea a 10% din populațiile din toate țările până în septembrie și 30% până la sfârșitul anului: „Acest lucru este crucial pentru a opri pandemia”.

Oficialul a cerut, de asemenea, producătorilor de vaccinuri să acorde COVAX primul drept în cazul în care unele țări refuză dozele de vaccinuri sau să angajeze 50% din volumele lor către COVAX anul acesta.

 

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: