România va adera în iunie la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA), după ce Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a invitat oficial țara noastră să se alăture acestei structuri cu 31 de membri.
România și-a depus oficial candidatura în octombrie 2016, după care programul nuclear al României a fost supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA.
Evaluarea a stabilit că România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA, și există un interes comun de consolidare a cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deșeurilor radioactive, al siguranței nucleare.
Tot în iunie va adera și Argentina.
”Suntem foarte bucuroși că România și Argentina aderă la Agenția pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și ambele țări și demonstrează încă o dată angajamentul acestora față de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, a declarat Angel Gurría, Secretarul General al OCDE.
Misiunea NEA este de a sprijini țările membre în menținerea și dezvoltarea continuă, prin cooperare internațională, a bazelor științifice, tehnologice și juridice necesare pentru o utilizare sigură, ecologică, rațională și economică a energiei nucleare în scopuri pașnice. Aceasta se furnizează evaluări de autoritate și realizează înțelegeri comune cu privire la aspectele-cheie ca introducere pentru deciziile guvernului privind politica energetică nucleară și în principal pe analize OCDE în domenii precum energia și dezvoltarea durabilă a economiilor cu emisii scăzute de carbon.
România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).